Владимир Путин

Извънредно! Русия ще плаща по външния си дълг в рубли

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Русия планира да обслужва външния си дълг в рубли, заяви в интервю за вестник ”Ведомости” министърът на финансите Антон Силуанов. Той обясни, че за целта ще бъде приложена схема, подобна на тази, по която плащат потребителите на руски природен газ, предава БНР.

Антон Силуанов уточни, че механизмът за плащане на руските газови доставки ще бъде приложен в обратен ред. Всички кредитори ще трябва да си открият по две сметки в руска банка – в рубли и в чуждестранна валута съответно. Русия ще превежда рубли по първата сметка, Националният разчетен депозитар, който е подразделение на Московската борса, ще конвертира сумите във валута, след което те ще постъпват по втората сметка.

 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков увери, че няма обективни причини за обявяване на технически фалит в Русия.

“Има пари и готовност да бъдат платени – в рубли или по схема, която може да бъде по-удобна за държателите на ценни книжа”, посочи Песков.

Ще припомня, че на 24 май министерството на финансите на Съединените щати не удължи лиценза на Русия за обслужване на външния дълг в долари. Задълженията на страната по облигационните заеми възлизат на 37 милиарда долара. За да избегне технически фалит, Русия трябва да извърши следващите плащания на 23 и 24 юни.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар