Извънредно! Скача ли радиацията от АЕЦ “Козлодуй”?

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Работата на 5-и и 6-и блок на АЕЦ “Козлодуй” е опасна, алармира експерт пред Lupa.bg.

 

По думите му оборудването е много остаряло, но не се предприема нищо в тази посока, за да се обезопаси централата.

Темата за безопасността на блоковете на АЕЦ се повдигна отново, когато 5 блок спря аварийно преди две седмици. От централата бързаха да успокоят, че става дума за човешка грешка и няма опасност за населението. Дали обаче това е така?

Според експерта фактът, че 5-и и 6-и блок спират аварийно по 3-4 пъти годишно говори за това, че техният срок на годност е минал и имат нужда от пълно обновяване. Такова не само не се прави, но и преди три години Агенция за ядено регулиране разреши срокът на експлоатация да бъде увеличен.

Това обаче е направено без нужната оценка за въздействие на околната среда (ОВОС). Въпреки че Министерството на околната среда и водите иска от централата такава оценка, от “Козлодуй” отказват. “30 години тези блокове са експлоатирани, това е техният срок на годност. След като искат да продължи експлоатацията, най-малкото трябва да има оценка на качество. Така оценка обаче няма”, казва източникът ни.

Още повече, че бе увеличена и мощността с над 10%.

По време на изготвянето на ОВОС за АЕЦ в Беларус, която има същите блокове като нашите, експерти изнесли данни, че при скачане на мощността с 10% изхвърлените в атмосферата радиоактивни газове ще се увеличат многократно. Този факт е опасен за хората, но никой не говори за него, казва още родният експерт.

По думите му много дела са заведени срещу АЕЦ “Козлодуй” по тази и други теми, като на тези дела не идват техни щатни юрасти, а външна адвокатка, на която се плащат много тлъсти хонорари, от порядъка на 36 бона. Любопитно е кой дава тези пари?!

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар