Извънредно! Съдът шамароса ГЕРБ – отмени двойното броене на резултатите от вота

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което се предвиждаше във всички избирателни секции с машинно гласуване изборните комисии да броят повторно контролните разписки, разпечатани от устройствата. Това съобщиха от пресцентъра на съда.

Делото беше заведено по жалби на ИБГНИ, „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и кандидат-депутатите Мартин Димитров и Петър Славов. Те обвиниха ЦИК, че с решението си дописва Изборния кодекс, възлага неправомерно допълнителни задължения на секционните избирателни комисии, утежнява силно изборния процес и създава условия за хаос и грешки.

Единственият документ, удостоверяващ резултата от гласуването е протоколът, който се отпечатва от машината. Преброяването на разписките е само контролно и не може да бъде вписано в протоколите, заявяват върховните съдии.

Според върховните магистрати ЦИК има право да прави контролно преброяване в какъвто обем прецени. Това преброяване обаче не може да влияе на изборния резултат. С решението си съдът указва ЦИК да утвърди документация за контролното преброяване, която да не е част от протоколите за установяване на резултатите от гласуването.

Малко след като стана ясно отсъждането на ВАС, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира темата на брифинг в партийната централа. Бившият премиер, чиято формация мощно подкрепяше 100-процентното броене на разписките, отправи обичайните си обвинения, че софтуерът на машините се манипулира от неговите политически противници. По самото съдебно решение той заяви: „Аз не коментирам решения на съда. Ще напомня само, че Пламен Узунов (секретар на президента Румен Радев по правни въпроси – бел.ред.) предварително получаваше на телефона си решенията на съда.“

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар