ИЗВЪНРЕДНО! ткриха руски военен кораб, потънал със злато за 101 милиарда паунда (видео)

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Южнокорейски спасителен екип откри останките на руски военен кораб, който преди 113 години е потънал след морска битка и се смята, че все още съдържа златни кюлчета и монети на стойност над 100 милиарда британски лири.

Корабът на руския императорски флот „Дмитрий Донской“ е открит на дълбочина повече от 425 м., на около един километър от южнокорейския остров Улеунгдо.

Съвместен екип, съставен от експерти от Южна Корея, Великобритания и Канада, разкри останките от кораба в неделя, 13 юли, и използва две подводници с екипаж, за да заснеме кадри от кораба. Видеото показва големи повреди на кораба, причинени от битката с японски кораби през май 1905 г.

Идентичността на 5,800-тонния военен кораб се потвърждава, като екипажът на една от подводниците е успял да заснеме името изписано на кърмата.

Пуснат на вода в Санкт Петербург през август 1883 г., „Дмитрий Донской“ е проектиран като боен кораб и е оборудван с пълен комплект платна и двигател на въглища.

Корабът е прекарал по-голямата част от кариерата си в Средиземноморието и Далечния изток и е бил включен във Втора тихоокеанска императорска ескадрила на флота, след като японският флот е унищожил по-голямата част от руските военноморски сили в Далечния изток още в началото на Руско-японската война през 1904 г.

Ескадрилата е била унищожена от японския флот през май 1905 г. в битката при Цушима. Назначен да защитава транспортните кораби в задната част на формацията, „Дмитрий Донской“ успява да се измъкне, но по-късно е открит на път за руското пристанище Владивосток.

Около 60 от членовете на екипажа са убити и още 120 ранени, преди капитан Иван Лебедев да закотви кораба край остров Улеунгдо. На следващата сутрин, 29 май 1905 г., корабът потъва и екипажът е задържан от японците.

Има сведения, че „Дмитрий Донской“ е носил средствата на целия флот и е имал 5 500 кутии, съдържащи златни кюлчета, както и 200 тона златни монети. Корейската Шинил Груп оценява, че златото има обща стойност днес от £ 101.3 милиарда.

От компанията обявиха, че имат за цел да извадят кораба през октомври или ноември. Половината от намереното съкровище на борда на кораба, ще бъде предадено на Русия, докато 10 процента от останалото ще бъде инвестирано в туристически проекти на остров Улеунгдо, включително музей, посветен на кораба.

Част от останалото съкровище ще бъде дарено за съвместни проекти за насърчаване на развитието в Североизточна Азия, посочва компанията, като се планира с тези пари да бъде изградена и железопътна линия от Русия до Южна Корея през Северна Корея.

Ивайло Красимиров, Мегавселена

 

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар