Извънредно! Турция задържа заподозрян за убийството на граничния ни полицай

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Задържан е извършителят на стрелбата на границата с Турция, при която беше убит полицай Петър Бъчваров. Това обяви посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок по БНТ. Тя е съобщила новината на ръководството на МВР в телефонен разговор.

Дипломатът заяви, че разследването от страна на турската прокуратура вече е започнало и на границата се намира голям екип, който работи по всички възможни версии. Според нея обаче трябва да бъде изяснено дали наистина става дума за стрелба при трафик на мигранти.

Информацията потвърди по БТВ и зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

„Задържали са двама души – един извършител и един помагач. Те не са турски граждани. След разпита ние ще командироваме екип от следователи на място, за да се запознаят с материалите и ще поискаме екстрадицията на тези две лица и да бъдат съдени у нас. Установява се какви са. В непрекъсната комуникация сме с турската прокуратура“, заяви Сарафов.

По националната телевизия посланик Секизкьок изрази съболезнования на семейство на загиналия полицай, както и на българската държава.

Тя разказа какво са предприели властите в родината й за разкриване на случая:

„От 5 сутринта съм на крак, защото лично турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу ми се обади, за да ми съобщи за случилото се. През деня продължиха срещните българските власти, на които обсъдихме какво можем да направим Веднага щом разбрахме за случилото се, на място бяха изпратени екипи на Жандармерията, командоси и специално обучени полицейски кучета“.

„За нас отношенията ни с България на тема „Сигурност“ за ключови и сме изключително доволни от постигнатото в следствие на сътрудничеството между двете страни. От друга страна преминаваме през много тежък момент по отношение на сигурността. Мигрантският натиск все още засяга сериозно Турция. До този момент успяхме да предотвратим преминаването на милиони на нашата територия. Една част са заловени в Турция и върнати към местата, откъдето идват. За съжаление някои от тях продължават към другите ни граници“, коментира дипломатът.

„България за нас е много важен съсед и сме наясно, че заедно преживяваме огромен стрес и напрежение, породени от засиления мигрантски натиск. Правим всичко възможно за подсилването на границите. Правим го и за да покажем колко важен съсед е за нас България. Сега виждаме ситуация, в която е използвано огнестрелно оръжие. Ние също сме много изненадани от това и ще направим всичко възможно, за да разберем каква е причината“, увери турският посланик.

„Раследването от страна на Прокуратурата вече започна. Към настоящия момент на границата се намира голям екип, който работи по всички възможни версии за причината за случилото се. Надявам се, че в най-скоро време ще разберем каква е тя – има ли организирана престъпна група, която стои зад стрелбата; има ли и други причини за тази стрелба, защото до този момент не е имало подобни случаи“, каза още Н. Пр. Айлин Секизкьок.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар