Извънредно! Търси се нов директор на Народния театър

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министерството на културата обяви конкурс за нов директор на Народния театър „Иван Вазов“. Петгодишният мандат на досегашния титуляр Мариус Донкин изтече на 1 септември. В края на октомври пък изтече мандатът на директора на Сатиричния театър, оглавяван в момента от Калин Сърменов (известен с близостта си до предишната власт на ГЕРБ). Конкурс за неговото място все още не е обявен, припомня „Дневник“.

Съобщението в сайта на ведомството изисква кандидатите да имат висше образование в областта на изкуствата, магистърска степен в специалността „Театрално изкуство“, най-малко 5 години професионален опит в областта и организационна и управленска компетентност. Те ще трябва да представят концепция за развитието на Народен театър „Иван Вазов“ за срок от пет години, която ще бъде обсъдена на събеседване с кандидатите. Срокът за подаване на документите за кандидатстване е до края на месеца.

Последните месеци от мандата на настоящия директор Мариус Донкин преминаха в светлината на конфликта му с неговия предшественик на поста Александър Морфов. Морфов разпространи писмо до медиите, в което се твърдеше, че режисираният от него спектакъл „Хъшове“ няма да се играе на сцената на Народен театър „Иван Вазов“, докато Донкин е директор.

Спектакълът е един от хитовете в програмата на Народния театър от 2004 г. насам. Последното му представление бе преди началото на пандемията – през февруари 2020 г., а след отмяната на мерките срещу разпространението на COVID-19 не е включван в афиша. След петиция в социалните мрежи с искане „Хъшове“ да бъде върнато в афиша на Народния театър от културния институт обявиха, че представлението ще се завърне на 13 септември, когато започваше традиционната програма на открито „Театър пред театъра“, но това така и не се случи.

Тогава пък Морфов обяви, че по негово настояване представлението няма да се играе, докато Мариус Донкин е директор. Той изтъкна и детайл от биографията на директора, който бил общински съвестник от ДПС.

Малко след това от Народния театър излязоха със своя позиция, подписана от Мариус Донкин, в която посочват, че „Хъшове“ няма как да се играе, защото от 17 години нямали уредени авторски права за музиката, използвана в спектакъла. Конкретното представление не се играело досега и поради своите мащаби, които били невъзможни за осъществяване в постпандемична ситуация. От театър добавиха, че след пандемията не са играни и много други емблематични заглавия като „Опит за летене“, „Калигула“, Идеалният мъж“, „Братя Карамазови“.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар