Извънредно! ЦИК отмени решението си да забрани коалиции като ДБ и Изправи се.БГ

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На извънредно заседание тази вечер ЦИК прегласува скандалното си решение от вчера, с което беше забранено коалициите да имат други имена, освен имената на членуващите в тях партии.

Срещу решението бяха подадени жалби от тези коалиции, които бяха най-засегнати от него и не можеха да използват имената, с които са известни – Демократична България и “Изправи се.БГ”. Според тях начинът, по който е взето решението, е брутален.

При гласуването днес обаче отпадна и ограничението за имената, така че към момента е възможно да има и коалиции с лични имена.

До това се стигна, след като бяха внесени две предложения. Първото предлагаше да отпадне изцяло текстът в т. 4, а именно: Наименованието на коалицията може да съдържа само наименованието на една или няколко от партиите в състава на коалицията.

Второто предложение бе изменението в т.4 да е следното:

Наименованието на коалицията не може да съдържа имена на физически лица, освен ако то не е част от наименованието на партия, регистрирана по закона за политическите партии.

В крайна сметка ЦИК гласува само първото предложение и до изменението не се стигна, въпреки че се наложи прегласуване. Така с 9 гласа за и 4 против ограничението за имената отпадна.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар