Извънредно! Шойгу обяви, че Киевския режим на Зеленски извършва ядрен тероризъм

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви днес, че Украйна продължава да обстрелва Запорожката АЕЦ, създавайки заплаха от възможна ядрена катастрофа, съобщи БТА.

Шойгу каза, че руските сили са взели „всички мерки“ да гарантират безопасността на електроцентралата, най-голямата в Европа, в условията на това, което той нарече „ядрен тероризъм“.

Украйна отрича да е обстрелвала съоръжението, което е под руски контрол още от първите дни на войната и обвинява Русия, за обстрела.

 

„Нашите подразделения са предприели всички мерки да осигурят безопасността на Запорожката АЕЦ“, каза Шойгу пред руското военно командване.

„От своя страна, киевският режим се стреми да създаде заплаха от ядрена катастрофа, като продължава умишлено да обстрелва обекта“, добави той.

Шойгу заяви, че Украйна е обстреляла електроцентралата с 33 снаряда с голям калибър през последните две седмици. Повечето били прехванати от руската противовъздушна отбрана, но въпреки че „някои все пак са ударили обекти, които засягат безопасната експлоатация на атомната електроцентрала“.

„Определяме тези атаки на украинските войски като ядрен тероризъм“, добави той.

Русия забранява достъп до Запорожката АЕЦ на украински служители

„Ройтерс“ не успя да провери по независим начин достоверността на твърденията на руския военен министър.

Москва и Киев взаимно се обвиняват за атаките срещу съоръжението. Киев също обвини Москва, че използва електроцентралата като оръжеен склад и плацдарм за атаки и обстрелване на украинските позиции.

Ядреният регулатор на ООН – Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) – настоява за създаването на зона за сигурност около централата, опасявайки се от потенциална катастрофа като в Чернобил.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков каза днес, че има „положителна динамика“ в дискусиите с МААЕ по въпроса.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар