ИЗВЪНРЕДП! Хаос цари в Еквадор. Армия и полиция стреля по улиците

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа въвежда режим на вътрешен въоръжен конфликт на фона на нападенията и размириците в страната, предава Анадолската информационна агенция.

„Подписах указ, обявяващ вътрешен въоръжен конфликт, и определих следните транснационални организирани престъпни групировки като терористични организации и воюващи недържавни субекти“,  написа Нобоа в социалната мрежа Х.

От видеокадри става ясно, че армията и полицията е по улиците. В интернет изтекоха кадри на ранени хора.

По думите на президента властите на Еквадор няма да позволят на терористичните организации да нарушават мира в страната. „Наредих  на въоръжените сили да проведат военни операции за неутрализиране на тези групировки“,  заяви още той. Нобоа представи и списък на организираните престъпни групировки.

Президентът на Еквадор проведе среща по въпросите на сигурността, след като въоръжена група нахлу в студиото на TC Televisión в град Гуаякил по време на живо предаване.

Хайме Вела Ерасо, ръководител на съвместното командване на въоръжените сили на републиката, заяви, че всяка терористична групировка (от списъка на президента Даниел Нобоа) оттук нататък е легитимна цел и с нея „няма да се преговаря“. „Те извършиха кървави и безпрецедентни нападения в историята на страната. Тяхното жестоко зло няма да остане ненаказано и всички техни опити ще бъдат спрени“, каза той.

По-рано еквадорските власти обявиха 60-дневно извънредно положение и наложиха полицейски час, след като лидерът на най-голямата еквадорска банда“ Los Choneros“ Хосе Адолфо Масиас Виламар избяга от затвора, припомняАнадолската информационна агенция.

Генерален секретар по комуникациите на президента на Еквадор Роберто Изуриете отбеляза, че президентът Нобоа е подписал указ за обявяване на извънредно положение във връзка с този инцидент. Ще бъде въведен вечерен час между 23:00 и 05:00 часа през нощта, отбеляза още той.

Според местните медии след въвеждането на 60-дневното извънредно положение престъпни организации са отвлекли голям брой полицаи и са изгорили превозните им средства. 

„Със залавянето на престъпниците са се заели специалните части. Нито един от тези инциденти няма да остане безнаказан“, се казва в изявление на полицейското управление на Еквадор, публикувано в социалната мрежа X.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар