Извършиха операция с помощта на очилата за добавена реалност на Apple

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Хирургически екип от Великобритания успешно използва наскоро пуснатия Apple Vision Pro, за да осъществи по-лесно операция на гръбначния стълб. Това е нова демонстрация за ползите от добавена реалност (AR).

Както съобщава Business Insider, скъпото устройство за “пространствени изчисления” е използвано за извършване на две микроспинални процедури в лондонската болница Cromwell.

За да бъде ясно, хирурзи не са носели големи AR очила. Вместо това устройството е било поставено на помощна хирургическа сестра, която според съобщение за пресата използва интегриран в слушалки софтуер, наречен eXeX. Тя е получила достъп до всички необходими данни или хирургически визуализации.

По този начин сестрата е можела да преглежда документи, здравно досие, да дава подробности и да следи показателите на пациента.

Истинска привилегия е да бъдем първият екип в Обединеното кралство и Европа, който използва този софтуер в хирургията“, каза в изявление Саид Афтаб, хирург, участващ в процедурите, “и очаквам с нетърпение да видя как тази технология напредъка и въздействието, което може да има в болниците във Великобритания.”

Това със сигурност няма да е първият път, когато инструменти за виртуална реалност се прилагат в медицински условия. В продължение на години лекарите са използвали моделиране с VR като начин за изучаване и обучение за медицински процедури, симулиране на операции и други лечения

Въображението и стремежът на нашите разработчици, съчетани с техническите възможности на visionOS, разпалват нови възможности за лекари, работници на първа линия и дори студенти“, добави тя, “и ние нямаме търпение да видим какво предстои“, заявява вицепрезидентът на Apple Сюзън Прескот.

 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар