Изгонен от САЩ учен оглави добре финансирана лаборатория в Китай

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Световно признатият молекулярен биолог Шиан Донг Фу се присъедини към изследователския университет Уестлейк в Китай. В края на миналата година ученият напусна Калифорнийския университет в Сан Диего, където работи в продължение на 30 години, пише South China Morning Post.

Роденият в Китай биолог емигрира в САЩ още като млад, като се сдобива с американско гражданство. Той става известен с изследванията си върху РНК и ролята на рибонуклеиновата киселина при различни заболявания.През 2020 г. екипът на Фу използва техника за редактиране на гени, за да превърне миши мозъчни клетки в неврони, които могат да бъдат използвани директно за обръщане на болестта на Паркинсон.


Междувременно обаче американското правителство започна да оказва натиск върху учения, заради предполагаеми връзки с Китай.

Фу разкри, че е бил принуден да напусне позицията си в Калифорнийския университет в Сан Диего, заради участието му в международен проект под егидата на Китай.

Пет от моите грантове на обща стойност 1,5 милиона щатски долара бяха отнети. Лабораторията ми работеше само с двама души. Служители на ФБР правеха изненадващи проверки“, казва ученият.

Затягането на процедурите в различни научни области в САЩ бе започнато от администрацията на Тръмп, но политиката продължава и до днес.

Тобин Смит, старши вицепрезидент на Асоциацията на американските университети, смята, че това може да създаде пречки пред научните открития в САЩ, които често са възможно благодарение на взаимодействие с учени, родени в други държави.

Смит разкрива, че много американски университети са имали специални програми за набиране на таланти от Китай, които ще трябва да преразгледат.

Други изследователи от китайски произход също се оплакват от някакво ниво на натиск.

Именно това е причината Шиан Донг Фу да реши да се върне в Китай. Той получил много добра оферта да продължи разработките си по РНК в напълно нова и добре финансирана лаборатория.

Изследванията му в Китай ще се фокусират върху транслационната медицина, разработването на лечения за невродегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон, заявяват от университета Уестлейк.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар