Изгоря къщата-музей на Й.Йовков във Варна… Едър герберски бизнесмен отдавна иска да строи небостъргач на мястото и.

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Къщата, в която е живял и творил класикът на българската литература Йордан Йовков във Варна, изгоря тази сутрин, научи Varna24.bg.

Към терена отдавна апетит има виден бизнесмен, близък до ГЕРБ, но къщата бе паметник на културата. Целта е на мястото и да се вдигне небостъргач.

Сигнал за огнената стихия на ул. “Георги Живков” 11 е подаден в 8.13 часа.
Незабавно на място са изпратени три екипа от огнеборци, които са погасили пожара.
По първоначална информация причина за инцидента е небрежност при боравене с открит огън, съобщиха от пресцентъра на полицията в града.
Няма пострадали при пожара, допълниха от там.
Припомняме, че от години къщата се руши, а дворът й бе превърнат в сметище.
В къщата през 1919 година Йордан Йовков написва знаменитата си повест “Жетварят”. В повестта Йовков описва отношението на селянина към земята и труда. Сто години по-късно, красивото някога дворче, в което е намирал вдъхновение, е превърнато в бунище, в което всеки хвърля отпадъци.
Тук известният писател е живял година под наем, след като бяга от окупираната след Първата световна война родна Добруджа.
Ето и коментар на варненеца Борис Ангелов, който публикува и снимки от пожара:
“Излезе информация, че двора на къщата на улица «Георги Живков» 11 бил затънал в боклуци и трябвало да се разчисти спешно. Е, вече този проблем е в миналото. Пламъците погълнаха дома, където е живял Йордан Йовков и е написал повестта «Жетвари». Дали някой нарочно е теглил кибрита наотпадъците вътре, дали някой пиян клошар е палил огън или някой след като си е изпил сутрешното кафе, е захвърлил неизгасения си фас през балкона, та така е станала белята, оставям на експертите от пожарната да се произнесат, аз нямам такава компетентност. Самият пушек от пожара се виждаше чак от мястото срещу спирката на автобус 14 на Колхозния пазар (посока Владиславово).
Сега вероятно за да не стане беля някъде из останките от къщата, като се разтика работата с този пожар, ще изравнят всичко с булдозери, а след някоя друга година ще гледаме как се издига някоя нова кооперация на това място. Сами ние не ценим каквото имаме, но винаги надничаме в чуждото”.
Източник: Варна 24, с редакции

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар