Издадоха заповед за арест на командващите стратегическата авиация и Черноморския флот на Русия

Издадоха заповед за арест на командващите стратегическата авиация и Черноморския флот на Русия

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на командващия стратегическата авиация на Русия генерал-лейтенант Сергей Кобилаш и командващия руския Черноморски флот адмирал Виктор Соколов, става ясно от прессъобщение на МНС, цитирано от ТАСС.

В изявлението се отбелязва, че двамата носят отговорност за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени в контекста на конфликта в Украйна, добавя БТА.

Обвиненията срещу тях се отнасят по-конкретно до извършени нападения срещу украинската гражданска инфраструктура, посочва Асошиейтед прес.

Съдът заяви, че съдиите, които са разгледали доказателствата, представени от прокурорите, са стигнали до извода, че има “основателни причини да се смята”, че двамата висши военни са отговорни “за ракетните удари, нанасяни от командваните от тях сили срещу украинската енергийна инфраструктура” от 10 октомври 2022 до поне 9 март 2023 г.

“Както се твърди, в посочения времеви период е предприета кампания на удари по редица електроцентрали и подстанции, които са били нанесени от руските въоръжени сили на множество места в Украйна”, добави МНС.

Това е едва вторият случай, когато Съдът публично обявява издаването на заповед за арест във връзка с войната на Русия в Украйна, отбелязва АП.

Предишната беше от март миналата година срещу руския президент Владимир Путин за военни престъпления, като в нея той беше обвинен, че носи лична отговорност за отвличането на украински деца.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар