Издигнаха

Издигнаха „Викът на украинската майка“ срещу Паметника на съветската армия (снимки)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Скулптурата „Викът на украинската майка“ беше издигната днес в Княжеската градина в София, точно срещу Паметника на съветската армия. 

На представянето на скулптурата присъстваха интелектуалци, творци и граждани, които споделиха своята позиция за войната в Украйна и за Паметника на съветската армия. Събитието премина при засилено полицейско присъствие.Още снимки ВИЖТЕ ТУК


„Тази дребна фигурка ще противопоставим срещу грандиозния монумент – Паметник на съветската армия“, казват организаторите на събитието.


Снимка: БТА

Идеята е на Христо Илиев-Чарли, а до него застават Георги Стоев-Джеки и скулптора Неделчо Костадинов. Пластиката е създадена преди близо два месеца, едва два дни след началото на войната.


Снимка: БТА

Поставянето на скулптурата предизвика бурни реакции в социалните мрежи, въпреки добрите намерения. Дори в групите за подкрепа на Украйна се появиха негативни коментари, свързани с естетиката на скуплтурата. Някои дори я сравниха с „орк“ и „зомби“. Други смятат, че целта е не да се предизвика съчувствие, а отвращение от каузата на Украйна и украинските бежанци. 

Почитателите на творбата пък я сравняват с „Викът“ на Мунк и „Герника“ на Пикасо.


Снимка: БТА

 

 

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар