Издирват загубен шедьовър на Цанко Лавренов

България, Общество, Развлечение
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
28_nrt6nxНационалният дворец на културата (НДК) издирва отдавна загубен шедьовър на живописеца Цанко Лавренов. Търсената творба е озаглавена “Габрово 1847 година – първото просветно събрание в България, свикано от Васил Априлов, в което е взето решение за построяването на първата гимназия в България”, 1968 г.

В литературен клуб “Перото” в НДК за първи път ще бъде показана оригиналната подготвителна рисунка за платното. Запазената оригинална рисунка е в размер 1х1 с картината. Рисувана е с молив върху хартия с размери: 140х197 см.

Историята на картината и нейното изчезване е повече от интересна. През средата на 60-те години на ХХ век Цанко Лавренов получава поръчка за нея от завода “Подем” в Габрово.

Темата за построяването на първата гимназия в България не е избрана случайно, тъй като този момент е един от най-знаковите исторически епизоди в историята на града. Резултатът е изключителна картина, на която е отредено специално място в тогавашния завод.

За съжаление, след промените в политическата система в началото на 90-те, следите на творбата се губят безследно.

Цанко Лаврентов е роден на 24 ноември 1896 г. в гр. Пловдив. През 1916 г. е възпитаник на Френския католически колеж „Свети Августин”, след което посещава частно рисувално училище „Св. Ана” във Виена (1921 – 1922 г.). През 1925 г. пътува из Италия.

Първата работа, която му носи известност, е акварелната рисунка “Иконописец” от 1926 г., изпълнена в традицията на средновековната миниатюра. Скоро след нея се появяват и първите пейзажи от Стария Пловдив и Рилския манастир, създадени в споменатия вече стил.

Пейзажите от Рилския манастир поставят началото на един дълъг манастирски цикъл, връх, в който са творбите от престоя му в Света Гора (1935 – 1936 г.).

Освен като художник, Цанко Лавренов през целия си живот се изявява и като художествен критик.

В периода 1964-1967 г. урежда самостоятелни изложби в Прага, Будапеща, Варшава, Западен Берлин и Москва. Умира на 18 октомври 1978 г. в град София.

Източник: Dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар