“Изключително мръсна история”. ГЕРБ атакува президента заради самоубийството на военен

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

ГЕРБ нападна остро президента Румен Радев и служебния министър на отбраната Георги Панайотов заради предполагаемото самоубийство на 31-годишния старши лейтенант от “Военна полиция” Тодор Манчев.

Тодор Манчев бе намерен прострелян. Трагедията стана след случая в пловдивското село Чешнегирово, при който американски военни нахлуха погрешка в производствен цех.

Случилото се в Чешнегирово стана публично известно две седмици по-късно едва след като големите телевизии показаха репортажи със собственика и работници в цеха. И МО, и американското посолство съобщиха, че не са били уведомени навреме.

Затова МО проведе проверка защо “Военна полиция” не е предала информация, в рамките на която е бил проверяван и Тодор Манчев.

От ГЕРБ настояват за формирането на парламентарна анкетна комисия, която да провери и двата случая.

Според партията самоубийството на младия военен може да е свързано с оказването на натиск върху него от висшестоящи. ГЕРБ иска и освобождаването на шефа на служба “Военна полиция” Ивайло Сотиров , който само преди няколко дни бе повишен от президента Румен Радев в бригаден генерал и назначен за постоянно на поста.

От партията на Бойко Борисов допускат връзка и с разследването на трагедията с разбилия се в Черно море МиГ 29, при която загина военен пилот.

“До нас достигна много информация, включително и от медиите за нередности, нарушения и дори злоупотреба със служебно положение при извършването на проверката след като инцидента доби публичност, за да се прикрият истинските отговорни и набеждаването на един млад офицер да поеме цялата вина. Срещнахме се и със семейството на лейт. Тодор Манчев. Тяхната информация потвърди всички наши опасения по начина на провеждане на проверката и в последствие на инцидента”, посочи Даниел Митов в декларация на партията от парламентарнтата трибуна.

“Още повече човек, който организира сватба през август, чака дете и е финансово осигурен не е типичният профил на човек, който би посегнал на живота си”, отбелязват от ГЕРБ.

Случаят

От военното министерство потвърдиха, че след проведена служебна проверка на “Военна полиция” – Пловдив, двама служители, между които и старши лейтенант Тодор Манчев, са санкционирани със забележка от директора на регионалната служба.

След това обаче е извършена и проверка от Инспектората на Министерството на отбраната, в рамките на която Манчев не е бил санкциониран.

Министърът на отбраната обаче е освободил директорът на “Военна полиция” – Пловдив полк. Венцислав Радков и началникът на сектор в отдел “Контрол и охрана” майор Георги Мерджанов.

Според ГЕРБ точната хронология е следната:

1. След инцидента с американските военни, собственикът на цеха подава сигнал във Военна полиция – Пловдив, като сигналът е получен от лейтенант Манчев като дежурен офицер. Той го е докладвал към ръководството на службата, което от своя страна, следва да докладва на министъра. Явно покрай смяната на кабинетите е счетено, че този инцидент е маловажен.

2. Чак след като излиза видеоклипа 10 дни по-късно и въпреки, че Военна полиция няма отношение към охраната на учението, по стара порочна традиция вестоносецът бива наказан с мъмрене.

3. Поради разгарянето на скандала министърът на отбраната възлага проверка на Инспектората на МО.

4. Имаме информация, че тази проверка разкрива шокиращи практики по замазване на отговорността, включително и данни за престъпления от ръководството на “Военна полиция”, които следва да се предоставят на Военна прокуратура. Но по важното, е че не открива вина в лейтенант Манчев.

5. Имаме информация, че този доклад е предоставен от министър Панайотов точно на тези, които са посочени, че се опитват да прикрият случая – а именно полковник Сотиров – директор на служба “Военна полиция”.

6. Имаме информация, че междувременно лейт. Манчев е подложен на натиск да промени показанията си, да подпише неверни документи и да поеме цялата вина по случая, без да е виновен.

7. Доколкото разбираме, два дни след като доклада на инспектората е предоставен от министъра на началника на службата, лейт. Манчев е намерен мъртъв по време на учение, като основната версия е самоубийство.

Въпросите на ГЕРБ

От ГЕРБ са изискали от Министерство на отбраната да предостави изготвените доклади от инспектората на МО и служба “Военна полиция”, но не са ги получили.

Затова от партията питата “подвежда ли министър Панайотов обществеността с изявлението, че той не е наказал л-т Манчев, след като разбираме, че резолюцията му е била “да бъде наказан”

“Уверил ли се е министъра, че са наказани именно виновните военнослужещи?Имало ли е подправяне на документи от страна на ръководството на служба Военна полиция, за да набедят дежурните служители по време на инцидента да поемат цялата вина? Имало ли е упражняван тежък натиск върху лейт. Манчев да бъде наказан и да поеме вината без да е реално отговорен?”.

Освен това от ГЕРБ питат какви са причините наложили спешното назначаване на полк. Сотиров от временен директор на службата за постоянен в последната седмица на служебното правителство без да се изяснени горните обстоятелства?

“Има ли връзка с разследването на разбилия се МиГ?”

“Още повече след като разбираме, че срещу номинацията му е възразил лично служебният премиер Стефан Янев. Дали тази спешност – не е вид благодарност за действията на полк. Сотиров при разследването на катастрофата с МиГ-29 в Шабла, в която загина майор Терзиев?”, посочват от ГЕРБ.

От партията настояват Сотиров да бъде освободен заради съмнения, че е “извършил зверски тормоз върху свой подчинен, докарвайки го до самоубийство – не може да бъде командир!”

“Изключително мръсна история”

“Всичко това буди съмнение за една изключително мръсна история на прехвърляне на отговорност от началник към подчинен в най-мракобесните ченгеджийски традиции. История довела до кончината на един млад офицер, бъдещ съпруг и баща. Тази история не може да бъде заметена под килима и ние няма да допуснем това”.

ГЕРБ настоява анкетна комисия да установи всички подробности около трагедията.

“Всички тези въпроси трябва да намерят своя отговор. Междувременно, разбираме, че Румен Радев е подписал указ, с който дава генералски пагони на полк. Сотиров, въпреки че горепосочените обстоятелства не са изяснени. Това, ни поставя пред въпроса какво наложи подобно бързане с повишаването в ранг? Може би се бърза, за да се изпълнят поети ангажименти и да се материализират взаимни зависимости преди служебното правителство да предаде властта”.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар