Изкупихме домашните тестове за COVID-19, които се продават в нета и по аптеките – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Масово пловдивчани купуват от бързите тестове за COVID-19, които се продават в нета и по аптеките.

След като броят на заразените с вируса отново скочи и се затегнаха мерките, жителите на града са решили да проверят дали са носители на COVID-19 или дали са се срещнали със заразата, без да разберат, съобщава “Марица”.

Подобен засилен интерес към тези бързи тестове имаше още в началото на пандемията, когато се изкупиха и всички антибиотици и лекарства, за които се говори, че подпомагат лечението.

Фармацевти споделят, че продажбите рязко са скочили през последните две седмици. Най-предпочитаните тестове вървят между 8 и 12 лв. за брой. Обикновено са в кутия по 40 или 50. Те са тип “касета”, бързи и лесни за употреба – ползва се кръв от пръста, а резултатът е ясен до 15 минути.

В описанието на продукта се обяснява, че ако касетата отчете отрицателен резултат, това означава, че тестващият се не се е срещал въобще с коронавируса, или пък количеството на антитела в пробата е твърде малко, тоест под границата на откриване на теста. Ако резултатът е положителен само за IgM, това означава инфекция в ранен период. Ако тестът отчете IgM и IgG антитела – активна фаза на заболяванто или възстановителния период, а само IgG – късна фаза или възстановителен период на инфекцията, или пък човек е прекарал вируса и е оздравял.

Безспорно обаче резултатите от бързите тестове, закупени в нета или аптеката, не могат да се възприемат като 100% действителни. Що се касае до стоката, предлагана в интернет сайтове, там трябва да се подхожда с още по-засилено внимание, тъй като често прозходът е неясен, а качеството – изключително ниско.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар