Изкуственият интелект връща университетите към Сократ и диалога

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В университетите са започнали да предлагат писмените работи изобщо да не се използват, защото всяка от тях може да бъде написана от ChatGPT. В бъдеще вероятно предстои студентите само да говорят по време на занятията.

Проблемът е повдигнат в Университета Уиндзор в Онтарио, Канада. Професорът по антрозоология Бет Дейли обикновено разчита на писмените задачи, но студентите започнали да ги възлагат на чатботове. Забраните не помагат: студентите независимо от това промъкват смартфони в аудиториите или ги използват в тоалетните.“Това не може да се избегне, студентите ще намерят начин да използват новите технологии. Трябва да се върнем към корените”, убедена е професорът.


Дейли казва, че за първи път е разбрала за ChatGPT преди няколко месеца след презентация на един от ИТ специалистите на университета.

“Едно от посланията, които бяха отправени към преподавателите, е, че начинът, по който оценяваме студентите, ще трябва да се промени. Така че оттогава мисля само за това”, казва Дейли.

“Като преподавател, който много е разчитал на есетата, просто виждам, че вече няма да мога да използвам това като инструмент за оценяване”, добави Дейли.

Вместо това тя предлага на преподавателите да обмислят един нестандартен метод за справяне с всички опасения, които могат да имат относно учениците, които се възползват от ChatGPT, за да постигнат успех при изпълнението на задачите си: “връщане към основите”. “В класната стая не се допускат компютри… което означава, че учениците ще трябва да се научат отново да пишат”, казва Дейли, като посочва, че намалява броят на учениците, които пишат бележките си на ръка, вместо да използват компютър.

На въпроса дали подозира, че ChatGPT е бил използван при изпълнението на някоя от наскоро поставените от нея задачи, Дейли отговаря, че никога не би искала да повдига въпроси относно честността на студентите си.

Но е категорична, че “връщането към основите” може да донесе дивиденти на обучаващите се в дългосрочен план.

“Мисля, че най-доброто нещо, което може да се случи на университетите и колежите, е да бъдат принудени да се върнат към метода на Сократ, тази традиционна система, при която седим с учениците и говорим за идеи”, казва Дейли.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар