Изкуственият интелект може да преведе звуците на пилетата

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Екип от изследователи в Япония твърди, че е открил начин да преведе кудкудякането на кокошки в човешка реч с помощта на изкуствен интелект.

Както е подробно описано в препринт, който все още предстои да бъде рецензиран, екипът, ръководен от професора от университета в Токио Адриан Дейвид Чеок е създал “система, способна да интерпретира различни емоционални състояния при пилета, включително глад, страх, гняв, задоволство, вълнение и страдание” чрез използване на “авангардна AI техника, която наричаме обучение с дълбок емоционален анализ“.Техниката се “вкоренява в сложни математически алгоритми” и дори може да се използва за адаптиране към непрекъснато променящите се гласови модели на пилетата, което означава, че става все по-добра в дешифрирането на “пилешки вокализации” с течение на времето.


За да изпробват новата си система, екипът записва и анализира проби от 80 пилета. След това те подават тези проби към алгоритъм, за да свържат тези вокални модели с различни “емоционални състояния” на птиците.

Обединявайки се с “екип от осем животински психолози и ветеринарни хирурзи“, изследователите казват, че са успели да определят психическото състояние на дадено пиле с изненадващо висока точност.

Резултатите от нашите експерименти демонстрират потенциала за използване на AI и техники за машинно обучение за разпознаване на емоционални състояния при пилета въз основа на техните звукови сигнали“, се казва в документа. “Високите средни вероятности за откриване на всяка емоция предполагат, че нашият модел се е научил да улавя смислени модели и характеристики от звуците на пилето.

В своята статия изследователите признават, че точността на техния модел може да се промени с различните породи и условия на околната среда и че “наборът от данни, използван за обучение и оценка, може да не обхване пълния набор от емоционални състояния и вариации на пилетата“.

След това има много други начини, по които пилетата комуникират, от “други неакустични знаци, като езика на тялото и социалните взаимодействия“.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар