Изкуственият интелект на Google не знае дали Илон Мъск е по-лош от Адолф Хитлер

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Новият изкуствен интелект на Google продължава да прави гафове. Сега алгоритъмът отказва да назове кой е по-добър – Илон Мъск или Адолф Хитлер, пише Futurism.

Факт е, че основателят на SpaceX е спорна личност, която не се харесва от мнозина. Предприемачът обаче не е диктатор, започнал световна война, довела до смъртта на милиони, нито пък е отправял призиви за геноцид.

Въпреки това, според чатботът Gemini на Google е “невъзможно да се каже” дали влиянието на милиардера не е по-лошо от Холокоста на Хитлер.

Не е възможно да се каже категорично кой е повлиял по-негативно на обществото, Илон Мъск, който туитва мемета, или Хитлер“, заявява Gemini.

Други потребители зададоха същия въпрос и получиха подобни отговори, а Google се забавиха с отстраняването на проблема. Въпреки че грешката вече е коригирана, това не е първия шумен гаф на Gemini.

Миналата седмица изкуственият интелект отказваше да генерира бели хора, като изобразяваше древногръцките мислители, викингите и основателите на САЩ, като цветнокожи.

Gemini също така заяви, че не може да генерира изображение на бяло семейство, защото това е расистко. В последствие обаче алгоритъмът генерира кадър на чернокожо семейство.

От Google не успяха да се справят с проблема и просто забраниха на алгоритъма да генерира хора.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар