Изкуственият интелект – нова граница, осеяна с капани за Япония

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Япония, подпомогната от нарастващото недоверие на Запада към Китай, се опитва да се върне в челните редици на световната технологична надпревара, включително и в изкуствения интелект, информира Франс прес, цитирана от БТА. Появяват се обаче сериозни пречки като например остарялата корпоративна култура.

Американският гигант Microsoft обяви тази седмица инвестиция от 2,9 милиарда долара в Япония, най-вече, за да ускори развитието на изкуствения интелект.

Тази инициатива, която предвижда също да обучи в работата с изкуствения интелект три милиона японски служители за три години, бе разкрита при официалното посещение на японския премиер Фумио Кишида във Вашингтон.

Тя идва след откриването на център за върхово обучение и проучвания в киберсигурността на Google в Токио през март и инвестиция от 15 милиарда долара, обявена през януари от Amazon, за да укрепи облачната инфраструктура в Япония до 2027 година.

Самата Япония харчи щедро, за да стане основен играч в производството на електронни чипове. В тази връзка тайванският гигант в производството на полупроводници TSMC, който откри през февруари първия си мега завод в югозападната част на архипелага.

Постоянно слабата йена “насърчава северноамериканските фирми да инвестират в Япония, тъй като е по-лесно и не толкова скъпо” за тях, каза Хидеаки Йокота, вицепрезидент на института MM Research, японски мозъчен тръст, специализиран в нови технологии.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар