Изкуственият интелект подобрява ефективността на проучванията за лечение на рак

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Изкуственият интелект (ИИ) подобрява ефективността на изследвания за лечение на рак на кожата, съобщи АФП, цитирана от БТА.

От октомври миналата година в Еврьо, Фрнация, устройство с височина три метра и ширина пет метра – “Вектра 360”, е в състояние да фотографира почти цялата кожна повърхност на един пациент благодарение на 92 обектива с висока резолюция. Скенерът продуцира картография на видимите лезии и бенките. Лекарят може веднага да избере увеличение и анализ на тази, която изглежда подозрително, обясняват от екипа на проекта.

Целта на образната диагностика е подобряване на ранното откриване на меланома. Всяка година във Франция има около 18 000 нови случая на този тип рак, който е най-агресивният, засягащ кожата. Близо 2 хил. са смъртните случаи.

Меланомата е тумор, който прилича на бенка, но притежава следните характеристики: асиметрия, неравни ръбове, многоцветност и др. През последните десетилетия случаите се увеличават, но благодарение на нови видове лечение смъртността не нараства успоредно с новодиагностицираните.

Днес ИИ все още не може да диагностицира, но след две години очакваме той да може да открива меланома с висока точност, коментира екипът на проекта.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар