Изкуствен интелект може да повдига обвинения и да разпознава най-срещаните престъпления в Шанхай

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Изследователи в Китай са създали изкуствен интелект, който да служи като прокурор. Алгоритъмът идентифицира престъпления и да повдига обвинения срещу престъпници, пише Futurism.

Изкуственият интелект е разработен и тестван от Народната прокуратура на Шанхай, най-голямата окръжна прокуратура в страната, съобщава South China Morning Post. Системата може да повдигне обвинение с повече от 97 процента точност въз основа на описание на предполагаемо криминално дело.

„Алгоритъмът може да замени прокурорите в процеса на вземане на решения до известна степен“, казват изследователите в документ, публикуван в Management Review, видян от SCMP.

Екипът е създал „AI-прокурора“ докато са работели върху инструмента System 206. Прокурорите в Китай вече използват System 206, за да помогнат в оценката на доказателствата и да определят дали заподозрян престъпник е опасен за обществото като цяло. Тази система обаче не може да действа самостоятелно.

Новият алгоритъм е не само по-автономен, но може да идентифицира и обвини престъпниците в осемте най-често срещани престъпления в областта: измами с кредитни карти, хазарт, безразсъдно шофиране, умишлено нападение, възпрепятстване на служител, кражба, измама и „идеологическа диверсия“. 

Не липсват и притеснения. Анонимен прокурор от Шанхай споделя пред SCMP, че макар изкуственият интелект да има 97-процентна точност, то „винаги ще има шанс за грешка“.

„Кой ще поеме отговорност, когато това се случи? Прокурорът, машината или дизайнерът на алгоритъма?“ пита юристът.

Засега AI все още е в начален стадий и не е широко разпространен. Въпреки това, ако последните тенденции са някакъв знак, то трябва да очакваме изкуственият интелект да стане все по-често ползван от органите на реда и съдебната система.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар