Изкуствен интелект създаде цял нов репертоар от името на популярен изпълнител в Китай

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Сингапурската певица и композиторка на популярна мандопоп музика Стефани Сун неочаквано стана много популярна в Bilibili, най-големия китайски сайт за видео хостинг. Внезапното възобновяване на интереса към Стефани, която не е издавала албум от 2017 г., в никакъв случай не се дължи на нейния творчески порив. В песните, които са получили милиони гледания в Bilibili, гласът на Сун е създаден от изкуствен интелект, което, наред с други неща, повдига въпроси за защитата на авторските права. Мандопоп (мандаринска популярна музика) е жанр на китайската популярна музика. Той е популярен в Азия, особено сред говорещите стандартен мандарин в Китай, Малайзия, Сингапур, Тайван и Япония.

Носталгично настроени към златната ера на стила, технически грамотни китайски интернет потребители започнаха да имитират вокалите на Стефани Сун, като използваха дълбоко машинно обучение, за да трансформират гласа на певицата. Използването на изкуствен интелект позволява пеенето на един човек да бъде възпроизведено от гласа на друг човек.Търсенето на ИИ Стефани Сун разкрива стотици видеоклипове, качени в Bilibili през последния месец. Най-популярните са натрупали повече от един милион гледания. Индексът на WeChat, който проследява ключовите думи в социалната мрежа и екосистемата за съдържание на приложението, показва, че показателят за тенденцията на заявките се е покачил до 50 000 на 5 май от нула само два дни по-рано. След появата на “дипфайковете” на Сан в Bilibili, подобни видеоклипове бяха публикувани и в други големи социални платформи, включително Douyin, китайската версия на TikTok. Дийпфейк пеенето е завладяло публиката и на Запад. В края на април песен, създадена от изкуствен интелект, в която звучат гласовете на The Weekend и Дрейк, взриви Spotify и TikTok. Певицата Grimes предизвика фурор, като написа в Туитър, че ще сподели 50% от хонорарите за всяка успешна песен, създадена от изкуствен интелект с помощта на нейния глас.


Както и на Запад, действащото законодателство за авторското право в Китай не посочва конкретно за създадените от изкуствен интелект песни, които копират гласове на известни личности, но регулаторите в страната бързо формулираха правни ограничения за синтетичните технологии като цяло. Въпреки че китайските технологични фирми се опитаха да се възползват от пробивите в генеративния ИИ със своите алтернативи Midjourney и ChatGPT, през ноември Китай прие регламент, определящ как трябва да се използва усъвършенстваната технология. От доставчиците на услуги например се изисква да проверяват истинската самоличност на потребителите и да записват техните незаконни дейности.

Възниква въпросът дали песните, създадени с помощта на инструменти за изкуствен интелект, които имитират гласовете на певците без тяхното съгласие, нарушават правата на изпълнителите. Стефани Сун все още не е реагирала публично на десетките песни, създадени от изкуствен интелект с помощта на нейния глас. А генеративният ИИ е намерил още едно приложение, като помага да се запълни емоционалната празнота на хората.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар