Излагат за първи път в България мощите на

Излагат за първи път в България мощите на “бързия помощник” св. Никифор Прокажения

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Снимка: Великотърновска Света митрополия

Излагат за първи път в България мощите на “бързия помощник” св. Никифор Прокажения

За светеца се знае, че помага на хора, страдащи от рак, психични разстройства, сърдечни заболявания, душевни проблеми, семейни неразбории и множество тежки заболявания

Мощите на св. Никифор Прокажения ще бъдат изложени за поклонение в храм “Успение на Пресвета Богородица” на 11 юни, съобщават от Великотърновската Света митрополия. Иконата, в която те са вградени, ще бъде показана за пръв път в България в Габрово и това се случва с благословението на тамишния митрополит Григорий. След това тя ще бъде изложена и в други градове в епархията. 

В късния следобед пред иконата с мощите на свети Никифор Прокажения Чудотворец ще бъде отслужен молебен за здраве и душевно спасение. За свети Никифор се знае, че чува молитвите на вярващите много бързо и помага на хора, страдащи от рак, психични разстройства, сърдечни заболявания, душевни проблеми, семейни неразбории и множество тежки заболявания.

Идването на мощите на светеца е съпътствано от представяне на книгата за неговия живот и чудеса “Свети Никифор Прокажения Чудотворец” в храма. Автор на книгата е атонският монах Симон Светогорец, допълват от Светата митрополия.

Свети Никифор е роден през 1890 година на остров Крит. На 13-годишна възраст се разболява от проказа. Бяга от родния си остров, за да не го заточат на остров Спиналонга, където изолирали прокажените до края на живота им. Но пък отива в лечебница за проказа на остров Хиос, където среща отец Антим, също светец на православната църква. На о.Хиос той приема и монашеството. Цял живот Никифор прекарва в молитва и упование в Бога, аскетизъм и търпение. В Гърция го наричат скрит (таен) светец, защото неговите духовни подвизи са били известни на малцина в ограничения му социален кръг в болницата. Той прекарва в лечебницата на Хиос 42 години и когато е открито лекарство, всички болни са преместени в Атина. Предвид напредналия стадий на неговото заболяване, свети Никифор не се е поддал на лечението и е продължил да носи кръста си на безкръвен мъченик. Починал е на 4 януари 1964 година и оттогава обърналите се с молитва към него са получавали помощ, посочват от митрополията.

Хиляди са чудесата по молитвите на Прокажения Чудотворец, за когото малко хора знаят, дори и в родината му Гърция, допълва БТА. Авторът на книгата – отец Симон Светогорец, нарича свети Никифор “бързия помощник”. Той казва, че специфичното за свети Никифор е, че той изпълнява желанията ни мигновено, допълват от Великотърновската Света митрополия.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар