Хакер

Излагация! Наш хакер завъртя измама, ужилила британците с 41,6 млн. паунда

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Български експерт по фишинг, който създаде скриптове за уебсайтове, предназначени да изглеждат като истинските уебсайтове на законни компании, за да помогнат на престъпници да измамят жертви с приблизително 41,6 милиона британски лири, бе осъден на девет години в английски затвор, пише cps.gov.uk.
Светослав Дончев, 37-годишен, беше екстрадиран в Обединеното кралство, за да се изправи срещу обвиненията в измама по интернет и се призна за виновен в пет престъпления вчера в Кралския съд в Саутуърк. Дончев създавал скриптове за уебсайтове, които са направени да изглеждат като истинските уебсайтове на законни компании.
Те обаче са били хоствани на друг сървър под контрола на киберпрестъпник, който след това примамвал жертви към него, като изпращал „фишинг“ имейли, подсказващи, че акаунтите им трябва да бъдат проверени или че жертвите могат да получат обезщетение. Когато жертвата след това попълвала формулярите чрез въвеждане на личната си финансова информация, данните се записвали или изпращали по имейл до киберпрестъпника, който след това ще използвал за измама или да ги продава в тъмната мрежа.
Дончев им предоставял и софтуер, който прикривал фишинг сайтовете им да не бъдат идентифицирани като „рискови“ от уеб браузърите. Полицейски следователи стигнали до Дончев, когато открили имейл адрес в компютърни досиета на осъдения кибер хакер Грант Уест. Когато бил арестуван в дома си в Плевен, България, където живеел с родителите си, следователите от българската и столичната полиция открили файлове в компютъра му, разкриващи степента на престъпната му дейност.
Те установили, че той е създал скриптове на уебсайтове за до 53 компании, базирани в Обединеното кралство, или компании свързани с Великобритания. Според тях има потенциални половин милион жертви в резултат на неговата престъпна дейност. Сара Дженингс, прокурор, заяви: „Престъпната дейност на Дончев улеснила компрометирането на стотици хиляди лични данни и банкови данни чрез кражба на техните лични банкови данни. Фишинг измамите причиняват огромен стрес, разстройство, неудобство и загуба на потребителите и клиентите на уебсайтовете. Те също водят до големи загуби за засегнатите организации и компании.
„Дончев сам не бил откраднал банковите данни. Той предоставял инструментите на други за това. Може да се е почувствал отстранен от самите измами, но щателното полицейско разследване показва, че ще проследим всички, които участват в онлайн измамите, ще ги екстрадираме, ако са в чужбина, и ще ги изпратим пред съдилищата в Обединеното кралство. “

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар