Изложба в ЕК по повод 140 години от обявяването на София за столица на България – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Фотоизложбата “София – 140 години столица на България” беше представена в централната сграда на Европейската комисия в Брюксел със съдействието на българския еврокомисар Мария Габриел и Столична община. За откриването на събитието пристигнаха Ерина Кръстева от Музея за история на София и авторът на творбите Велизар Димитров. Честването на годишнината уважиха комисарите Мариан Тeйсен и Витянис Андрюкайтис, посланикът на България в Кралство Белгия Мая Добрева, български евродепутати, учители и служители в европейските институции.

При откриването на изложбата, Мария Габриел заяви, че за своите чуждестранни гости София е динамичен и модерен град, предлагащ многобройни възможности за обучение, бизнес и туризъм, а за българите е синоним на дом. “Всеки път, когато се прибираме в България, от прозореца на самолета виждаме очертанията на Витоша, куполите на катедралата “Св. Александър Невски”, облените нощем в светлини булеварди на българската столица. Тогава знаем, че вече сме си у дома. София извървя впечатляващ път от малкия град в края на 19 век до модерна европейска столица. Сега инфраструктурата в столицата ни се подобрява постоянно. Тя е домакин на световни политически, спортни и културни събития. Частица от духа на нашата столица е майсторски уловена от Велизар Димитров – автора на изложбата. Той е използвал модерни цифрови технологии, за да заснеме знакови места в София, познати на всички гости и жители на нашата столица. Благодаря на Столична община, че направи тази изложба възможна и че съвместно успяхме да организираме нейното представяне в Брюксел – столицата на Европа, в която има много хора, които носят София в сърцата си”, заяви българският еврокомисар.

Ерина Кръстева от Музея за история на София наблегна, че 140-ата годишнина от обявяването на София за столица на България е повод за национална гордост и шанс да покажем на Европа и света достиженията й чрез тази фотоизложба.

“Каква по-добра форма да сторим това от изкуството. Още повече, че тук става въпрос за съчетаване на класически похвати от живописта и композицията с дигитални методи за реализацията на съвременна арт фотография. Благодаря за този шанс на Европейската комисия и на комисар Мария Габриел”, заяви г-жа Кръстева.

Това, което прави тази изложба различна от добре познатите досега фотоизложби, е прилагането на съвременни цифрови технологии, способни да коригират много различни детайли на снимките в желаната посока: цветовете и тяхната жизненост, светлината, сенките. Всичко това се прави, без да се засяга документалната автентичност и разпознаваемост на обекта. Тъй като са отпечатани върху текстил, емоционалното въздействие на тези фотографски композиции се доближава до това на реалната живопис. Фотоизложбата ще остане подредена в Европейската комисия до 18 октомври. 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар