ИЗМАМАТА С МАШИНИТЕ: Две тъмни зони в машинния вот – устройствата нямат памет и харддиск

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Две са тъмните зони в машинния вот, в които могат да се извършат манипулации, които да променят изборните резултати – при параметризирането и при обработката на данните. 

Първата тъмна зона е параметризирането, т. е. етапът на който около 200 софтуерни специалисти въвеждат машина по машина на всички 12 837 устройства данните за листите и за преференциите. Експерти обясняват как на този етап биха могли да се манипулират устройствата, така че независимо от това как гласува избирателят, примерно всеки пети глас да се прехвърля на определена партия. В този случай става въпрос за манипулация в ядрото на софтуера, до който достъпът е възможен, ако IT специалиста разполага с ключа, с който се проверява и отваря инсталирането на софтуера.

В самите машини има зареден междинен софтуер (UEFI), който управлява компонентите на машината. И какъвто и софтуер да иска някой да зареди на машината, той бива проверен с този UEFI, който се генерира в ЦИК и се дава на разработчика, който подписва софтуера за гласуване, пише „Труд“ за измамата с машинния вот. Този подписан софтуер може да бъде качен на машината. Т. е. този, който иска да манипулира устройството за гласуване трябва да разполага с ключа и трябва да има достатъчно време да го направи.

Когато се извършва параметризирането на машините, дори и да има контрол и физическо наблюдение едва ли е възможно да се обхване какво правят стотина IT. Практиката досега е била избраните над 200 софтуеристи да се пускат на две смени в склада.

Втората тъмна зона е при обработката на данните. В машините, които се изпращат в секциите има по две флашки, които са криптирани и подписани. Флашките се поставят в USB портове на машината, те са форматирани от софтуеристите при качването на листите. Капачето, където стоят флашките се затваря и запечатва с пломба преди старта на изборния ден. Пломбата има номер и при пристигането на машеините в секциите се описват номерата на пломбите.

В края на изборния ден се прави запис на флашките, а те се носят в РИК, където има сектор на Информационно обслужване. Техният компютър проверява дали флашката е подпиксана с верния е-подпис, който е даден при тях и който е върху смарт картата, с която председателят на секционната комисия пуска машината. След като записът бъде декриптиран се записва в базата на Информационно обслужване. IT експерти смятат, че това е втората тъмна зона, в която няма контрол и наблюдение.

Машинното гласуване е най-лесно за манипулиране, резултатите от машините не са достоверни на сто процента и държавата тепърва ще пати. Това е мнението на адвокат Мартин Бусаров, който бе най-дългогодишния председател на РИК-Благоевград и за се отказа доброволно да е председател. Мотивите му – аз не мога да валидирам с подписа си изборни резултати, за които не знам дали са истина, казва Бусаров.

Първо най-елементарния пример от последните местни избори за кмет в Благоевград – при пълно дърпане на разписката, машината блокира. След като идва техника да я оправи, последния гласувал не се отчита като глас. Но е отчетен като гласувал в списъците. На изборите доста пъти блокираха машини по всички секции. За кметски избори дори един глас е важен и решава вот. Но когато заявих за тези проблеми пред ЦИК не последва реакция. Същото се отнася и за парламентарните избори.

Това е единият несправедлив канал. Другият са флашките. Машините идват в съботен ден преди гласуване, претоварват се на малки бусчета на паркинга на магазин Метро в Благоевград и тръгват по гадове и села. В събота следобяд например в Гърмен се инсталира машината придружена от две флашки.

Те се предават с протокол на председател на секцията, който само ги вижда като флашки, на тях никой не знае какво има и какъв тип са флашките. Никой не знае и дали са пълни или празни.

На сутринта гласуването започва. А вечерта само се прави сторниране и флашките се носят на ръка от комисията, предават се на информационно обслужване, обработват се и предават на РИК, а те ги носят на ръка до ЦИК. Пътят е дълъг и лесен за манипулиране на резултатите. Не е ясно флашките как работят, дали имат софтуер на тях или не. Само техника знае. И може ако иска да програмира каквото си иска.

Другият момент е, че тези машини нямат памет и харддиск, така че никой не може да провери там как е гласувано. Не се проверяват и броят разписките, така че това машинно гласуване е съмнително за мен. Затова и отказах да поема отговорност аз да полагам подпис за гаранция, че изборите са честни, каза още Бусаров.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар