Измамите и лъжите на един застраховател

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Застрахователната компания “ЗАД ДаллБогг: Живот и Здраве” АД показва странен критерий спрямо своите клиенти.

Тя не обича да плаща, лъже клиентите и откровено гази закона.Това става ясно от дело, което се води в Бургаския районен съд. Случаят е показателен за начина, по който застрахователят процедира със своите клиенти.

На 10 септември 2017 година при движение по булевард Димитър Димов в град Бургас, водачът на лек автомобил Ауди А 3 Ангел Ангелов е нарушил правилата за движение, като е предприел неправилно задминаване, отнемайки предимството на лек автомобил Порше Кайен.

Водачът на автомобила е принуден да завие надясно, извън пътното платно, което води до нанасяне на щети по него. Съставен е Двустранен констативен протокол, заверен от органите на МВР под № ДКП 85 633/ 10.09.2017 г.

При съставянето на протокола Ангел Ангелов е декларирал, че е виновен, и че има валидна застраховка “Гражданска отговорност” в дружеството “ЗАД ДаллБогг: Живот и Здраве”АД. Твърди, че е бил принуден да направи маневрата, защото е видял, че срещу него идва автомобил в насрещното движение. Това го е принудило да завие рязко, да пресече пътя на Поршето, което пък е довело до нанасяне на щети на автомобила. Ангелов заявява, че е водач с малък опит и на това се дължат неговите недостатъчно добри реакции.

В тази връзка е образувана преписка пред съответното застрахователно дружество под № 0801-005415/2017-01. На 15.09.2017 година е извършен оглед и опис на щетите. След това “ЗАД ДаллБогг: Живот и Здраве” АД неоснователно отказва да плати щетите.
В случая е налице пълно увреждане на два броя автомобилни гуми и джанти, на които общата стойност възлиза на сумата от близо 6000 лева. Това се потвърждава от официалните цени в магазините.
Не е ясно какви са причините дружеството да откаже да плати щетите. По този начин обаче то нарушава много от принципите и законите на застрахователното дело. Отказът да се плати законно обезщетение по действаща застрахователна полица е показателен за начина, по който действа спрямо своите клиенти самото дружество. Реално то лъже и мами, газейки закона. Заради това и потърпевшото лице си търси правата в съда.
Там започва дело по казуса. За съдия е определен Калин Кунчев, а за вещо лице Веселин Гяуров. Заключенията на Гяуров обаче са повече от странни. Първоначално той решава, че щетите общо са в размер на 950 лева. Оценката е направена без никаква основа, като няма посочени аргументи за подобна стойност. Гяуров твърди, че може да направи самата оценка на око, което е недопустимо за правните практики.
Отделно, той в заключение твърди, че има неизяснени обстоятелства около самото произшествие. Гяуров изгражда тези свои твърдения на основата на негови лични хипотези, което също е нелепо и непрофесионално. Самите хипотези нямат никаква правна основа, а се базират на ……предположения.
Още повече, че има съставен двустранен протокол, при който Ангел Ангелов признава напълно вината си. Самият той е разпитан също от съда и потвърждава личната си теза, че е виновник за произшествието. Това обаче явно не е достатъчно за Гяуров, който прави заключения без никакви принципи. Това е недопустимо за вещо лице, което трябва да извършва своите оценки базирайки се на правото, закона и обективността. Гяуров носи и законова отговорност, ако действията му не са подчинени именно на тези принципи.
От неговото поведение видимо личи желание да застане на страната и интересите на некоректното застрахователно дружество. Остава отворен въпросът, дали той има стимул за да се държи по този начин.
Така се стига до назначаване на нов оценител, който трябва да даде своето становище. Това става по настояване на адвокатите на ищеца. Новата експертиза допълнително ще увеличи разходите по делото.Следващото заседание е на 10 април.

Самото застрахователното дружество е част от групата на фармацевтичната верига “Търговска лига” със собственик Тихомир Каменов. Към него има и многократни искове и от други физически и юридически лица. Преди около година КФН разпореди проверка на фирмата във връзка с проблеми с капитала, който не отговарял на критериите за платежоспособност.Около дружеството имаше скандали и свързани с неизплащане на обезщетения по застрахователни събития в чужбина със застраховка “Зелена карта”. Пострадалите от “ДаллБогг:Живот и Здраве” по тази линия бяха стотици. Част от случаите бяха показани и в медиите. От това поведение се вижда, че самото дружество има политика да привлича клиенти с изгодни оферти и ниски цени, но след това не плаща и гази закона. Това поставя под много сериозен въпрос и неговата икономическа и морална състоятелност.

 

Петър Михайлов, uniconbg.com

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар