Lidl

Измамниците от „Лидл“ с учудване „открили“ храни по-скъпи у нас от Германия

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
  • Търговските вериги печелят от оборот, а не от изкуствено завишени надценки, се опитват да ни залъжат представители на компанията

  • Миниму, четири вида хранителни продукти са по-скъпи в момента в България, отколкото в Германия, показва проучване на търговската верига „Лидл“. То е направено сред 21 хранителни стоки, съпоставими по качество и грамаж.

По-скъпи у нас се оказали две различни разфасовки яйца, кашкавал и прясно мляко. Така например в супермаркетите на „Лидл“ в Германия цената на едно яйце е 0.39 лв., докато у нас то е 0.50 лв. Литър прясно мляко с масленост 3.5% в Германия се продава за 2.25 лв., докато същата марка у нас струва 2.59 лв. Кило кашкавал от една и съща марка в Германия струва 13.01 лв., а у нас 16.50 лв.

Източник: Лидл България – цените за хляба в България са при 0% ДДС

Ръководството на българското дружество на търговската верига даде специална пресконференция, за да представи своите сравнителни данни за цените, недоволна от посочваните в публичното пространство сравнения на различни по качество и грамаж стоки. Това се случва и на фона на цитирани от министъра на икономиката Никола Стоянов данни за цени на храни у нас и в чужбина, събрани от търговските ни аташета зад граница.

От „Лидл“ също така оспориха твърдения на производители и представители на държавните институции, че търговците по веригата начисляват огромни надценки от 50-60% и повече, с което значително оскъпяват хранителните продукти за крайните клиенти.

„Търговските вериги печелят от оборот, а не от изкуствено завишение на цената“, ни облъчва Милена Драгийска, изпълнителен директор на „Лидл България“. Тя се оптва да ни убездава, че рентабилността на дружеството у нас е ниска – в порядъка на 3 до 5%. За 2020 г. рентабилността е била 4.85%, а за 2021 г. – 4.73%, което означава, че на всеки 100 лв. приход търговската верига реализира 4.85 лв. печалба. Каква е рентабилността за изминалата 2022 г., когато бе отчетена рекордна за последните десетина години инфлация, обаче не бе съобщено, тъй като финансовият отчет на компанията още не бил одитиран.

Какво се случва от производителя до рафта?

В ценообразуването след като стоката напусне производителя или вносителя има огромен брой разходи и в действителност печалбата накрая се оказва много ниска – например за стока със средна цена от 20 лв. печалбата ни е по-малко от 1 лев, посочиха от омпанията.

За сметка на търговеца са разходите за транспорт от всички неговите доставчици – местни производители и вносители – до двете складови бази у нас, тяхната поддръжка с оборудване и хладилна техника, както и транспорта след това до 116-те магазини в страната. Прибавят се и режийните за ток, отопление и поддръжка на всички обекти, заплати, бракувана стока. Всички разходи за маркетинг са за сметка на веригата, като доставчиците не се товарят с никакви такси, уверяват от „Лидл“. От компанията отказаха да коментират дали са единствената търговска верига у нас, която не начислява на доставчиците си допълнителни такси.

За въпросните 4 стоки, които у нас излизат по-скъпи, отколкото в Германия, от „Лидл“ посочиха, че причината е в недостига на местна суровина и необходимостта от по-големи количества внос. При този внос се завишавали разходите за транспорт. Влияние оказвал и по-високият размер на субсидиите, които селските стопани от други европейски страни получават в сравнение с българските животновъди и земеделци. Освен това в Германия търговската верига реализира икономии от мащаба – там има над 3200 супермаркета, докато у нас те са 116 на брой. Влияние оказва и фактът, че в Германия ДДС за всички хранителни стоки е 7%, докато при нас е 20%, с изключение на хляба, където ставката е нула.

Масирани проверки

От 15 февруари насам обектите на търговската верига са подложени на системни проверки от КЗП и НАП. Към момента са открити две нарушения. НАП е съставила акт на магазин от веригата, в който в една от касите е открит кочан – от „Лидл“ обясняват наличието му в случай на срив на електронната връзка със сървъра на НАП. Направено е и предписание от БАХБ по сигнал на потребител, който се почувствал подведен за произхода на закупени ядки.

„Нелоялните търговски практики в нашето законодателство са хармонизирани със законодателството на ЕС. Така че не може да се твърди, че не са добре разписани у нас“, коментира Милена Драгийска непрестанните изявления на служебния кабинет, че трябва да се променят закони и да се пренаписват наредби, за да се въведат по-ясни дефиниции и процедури за преследване на нелоялните търговски практики. Според Драгийска трябва да се направи сериозен анализ и оценка на въздействието, ако се предприемат такива промени, „за да не доведат до по-големи бели“.

Като „тежка административна процедура“ определиха от търговската верига лансираното от министъра на икономиката намерение да се въведе изискване всеки търговец да информира Комисията за защита на потребителите, ако начислява надценка по-висока от 20% или 25%. Според министър Стоянов в тези случаи КЗП трябвало да прави проверки защо търговецът иска по-висока надценка.

„Подобно жонглиране с проценти – 20-25% – е несериозно. Не мога и да си представя как ще функционира подобна процедура. Ние трябва да назначим специални хора, които да обслужват КЗП. А и за кого ще важи това задължение да се информира КЗП – за всички търговци в страната или само за някои търговски вериги? Трябва много сериозно да се претеглят плюсовете и минусите и реалният ефект“, коментира Драгийска.

От „Лидл“ предупредиха, че поставянето на всякакви ценови тавани ще има обратен ефект и пример за това е държавната политика на Унгария, която предизвика най-високата инфлация в тази страна от целия ЕС за миналата година.

Правителството отчете спад на цените

Междувременно служебният премиер Гълъб Донев отчете днес, че проверките в търговските обекти дават резултат и цените на храни от първа необходимост вече са паднали с 25-27%.

„Това, което се наблюдава като практика вече в магазините на редица търговски вериги е, че те поставят трайно промоции с намаление на цените от 25-27% – нещо, което говори, че има резерв в намаление на цените на хранителните продукти, и то тези от първа необходимост и които най-много засягат българските граждани с ниски доходи“, коментира Донев пред журналисти в Кюстендил.

Той предупреди, че проверките ще продължат, за да се гарантира и „съответното качество и здравословната храна от фермата до магазина, съответно до трапезата“. По думите му предстоят още срещи с представителите на търговските вериги и с производители, за да се дискутират промени в нормативни актове, които да регламентират и да регулират целия път на хранителните продукти до магазина, включително и с електронни етикети, „така че да може да бъде проследено по веригата кой какви надценки къде слага“.

От „Лидл“ днес припомниха, че още в края на октомври м.г. на среща с правителството е имало решение да се създаде работна група за съвместни мерки за овладяване на инфлацията. До момента обаче такава група не създадена.

В същото време и прокураурата реши да се намеси в процесите и мерките, свързани с цените. „Върховна административна прокуратура (ВАП) се самосезира във връзка с медийни публикации, в които се съобщава за предприети или предлагани от държавни органи мерки за ограничаване на инфлацията и ръста на цените на основните потребителски стоки, продавани на територията на България“, обявиха от държавното обвинение.

ВАП изиска информация в спешен порядък от Съвет за координация и обмен на информация между органите, осъществяващи контрол на пазара на стоки, Държавна комисия по стоковите борси и тържищата и Комисията за защита на потребителите.

Информацията следва да съдържа данни за установяване на незаконосъобразни актове, действия или бездействия на съответен административен орган при осъществяване на законовите им правомощия във връзка с контролната дейност и ефективното прилагане на нормативните актове, свързани с контрола на пазара на стоки, регулации при определяне на извършваните услуги и техните цени на стоковата борса, както и противодействие срещу нелоялни търговски практики, водещи до завишаване на цените на стоки и услуги, пишат от прокуратурата.

Оттам обявяват готовност да атакуват пред съд незаконосъобразни актове, ако такива бъдат установени, както и че ако се натъкнат на престъпления, то ще бъдат образувани наказателни производства.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар