Измериха Голямото червено петно на Юпитер

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бурята Голямото червено петно на Юпитер е много по-дълбока, отколкото учените предполагаха досега, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Вижте как изглежда Голямото червено петно >> >> >>Това стана ясно при представянето в НАСА на данни от измерванията на апарата „Джуно“ на Голямото червено петно, което се оказва, че се спуска на около 350-500 километра под облачната обвивка на Юпитер. Това са установили микровълновите и гравитационни измервания, извършени от „Джуно“.


Данните дават на учените, които изследват най-голямата планета в Слънчевата система, триизмерна картина на атмосферата на Юпитер.

Планетата, която е известна като газов гигант, е съставена основно от водород и хелий, със следи и от други газове.

Бури като Голямото червено петно дават цветовете на Юпитер – петата планета по ред от Слънцето с диаметър около 143 000 километра.

Измерванията са установили, че Голямото червено петно е буря с фронт от 16 000 километра широчина в южното полукълбо на Юпитер. То е едно от чудесата на Слънчевата система и съществува от векове, но досега учените не знаят какво се крие под нея.

От научна гледна точка е озадачаващо как бурята може да е толкова голяма и с такава продължителност„, каза Скот Болтън, изследовател в мисията „Джуно“ в Югозападния изследователски институт в тексас и ръководител на едно от двете изследвания на Юпитер, чиито резултати бяха публикувани от сп. „Сайънс“.

„Джуно“ бе изстрелян през 2011 г. и е в орбита около Юпитер от 2016 г. НАСА неотдавна удължи мисията с четири години, до 2025 г.

Методологията за измерването е разработена от проф. Йохай Каспи и д-р Ели Галанти от института „Вайцман“ в Израел, работили заедно с д-р Марция Паризи, която вече работи в НАСА, съобщи електронното издание на в. „Джерузалем пост“.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар