Промяната Продължава

Измислиха нагла врътка: Кабинетът „Василев” става факт и без 121 депутати, ето как

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Продължаваме промяната” всъщност не се нуждае от допълнителни депутатски гласове, които да подкрепят правителството. Напълно достатъчно би било ако 9-10 народни избраници не са в залата при гласуването, съобщава Нова телевизия.

Изборът на нов министър-председател и министри не изисква 121 гласа „за”.

 

Според Конституцията това правило важи, когато се гласува оставка на правителство, но не и при избор на ново. Новият кабинет се избира с обикновено мнозинство, което означава 50 процента плюс един от присъстващите в пленарната зала да подкрепят кабинета „Василев“.

Ако допуснем, че независимите депутати решат да подкрепят правителство на „Асен Василев“, те – заедно с хората от „Продължаваме промяната“, БСП и „Демократична България“ събират общо 116 гласа.  Сметките показват, че за „Продължаваме промяната“ ще е достатъчно 9 депутати от останалите неподкрепящи да не влязат в залата.

Ден след разговорите между “Продължаваме промяната” и отцепилите се депутати от „Има такъв народ”, отговорът ще подкрепят ли те кабинет „Василев”, започва да се изяснява.

„Аз съм убеден, че в сряда, четвъртък, като се съберем така наречените отцепници и ще излезем с  решение, което ще бъде най-вероятно положително”, заяви  Светлин Стоянов, независим депутат, напуснал ПГ на ИТН.

„По-скоро ще подкрепим правителството”, подчерта Георги Георгиев, независим депутат, напуснал ПГ на ИТН.

Въпросите, които остават обаче са: кога и дали Виктория Василева  ще напусне парламента. Както и как ще гласува вече независимата, но избрала да остане в Народното събрание Елена Гунчева.

„По отношение на госпожа Виктория Василева – тя ще си прецени сама, тя е реално истинският създател на партията. Говорили сме, имаше възможност и тя да е с нас, в един момент тя се отдръпна”, подчерта Василев.

С останалите в „Има такъв народ” депутати, разговарят не само от екипа на Асен Василев и Кирил Петков, но и бившите им колеги, които търсят съмишленици сред тях.

„Ние също се опитваме да разговаряме с тях, но разговорите не са в посока да ги притискаме, а по-скоро е въпрос те са си решат по съвест”, категоричен в Георгиев.

Министърът на спорта в оставка Радостин Василев призова всички, които все още са в групата на „Има такъв народ“.  „Ако в парламентарната група на „Има такъв народ” 19-те човека, все още смятат, че общественият интерес е по-важен от този на господин Трифонов, най-добре е да напуснат и да го обявят навреме”.

По думите му – ако сега се разпадне възможността за съставяне на кабинет „Василев“ – изборите са неизбежни.

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар