Изненада! „Продължаваме промяната“ цака КНСБ и „Подкрепа“ в Тристранката

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Голяма изненада се задава нахоризонта. В „Референдум“ по БНТ представителят на „Продължаваме промяната“ Даниел Лорер сподели, че имат амбиции да разширят участниците в Тристранката, в която досега участват правителството, работозателите и двата големи синдиката. По думите му има и други синдикати и работодателски организации.

Така КНСБ и „Подкрепа“ ще изгубят монополното си положение и ще се чуе гласа и на други синдикални организации.

 

Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“ заяви, че в рамките на коалиционните преговори е обсъдена обстойно енергийната програма, така че и гражданите и бизнесът да може да премине през тази зима.

 

„Държавата има своите инструменти, има регулатор, който може да контролира цените за потребителите, а за бизнеса помощите, които вече съществуват по времето на служебния кабинет ще продължат до създаването на нов бюджет в началото на 2022 г.“, допълни Лорер.

 

„Енергийната система на България дълги години не е управлявана както трябва. Ситуацията, която ние заварваме е генериране на ток с помощта на скъп руски газ, вместо по-евтин азерски газ“, каза той.

 

Георги Ганев от „Демократична България“ заяви, че енергийните цени в България са едни от най-ниските на мегават час в Европа. Според него въпросът с цените на електроенергията има две страни:

 

 

„Краткосрочният проблем е, че това е епизод, сравнително временен, на много високите цени на енергията в края на 2021 и до пролетта на 2022 година, след което цените се очаква да се нормализират, за това краткосрочната политика трябва да има временен характер. Дългосрочният проблем е въпросът на структурата, по която ще се доставя и ще се ценообразува електричеството в България в по-далечна перспектива. Това е свързано с енергийния преход, с пазарната инфраструктура, както и със свързаността на българската електроенергийна система с по-сериозни и по-малко лабилни пазари. При осигуряването на подобна свързаност колебанията в цените ще са значително по-малки“, коментира Ганев.

 

Специално проучване на социологическата агенция „Алфа Рисърч“ сочи, че 53,2% от гражданите смятат, че законодателните инициативи за икономиката трябва да са фокусирани приоритетно върху подпомагане на съществуващия бизнес.

 

Според 43.2% от запитаните законодателните инициативи трябва да са насочени към стимулиране на нови стартиращи компании и производства. Без мнение са 3,6% от респондентите, участвали в специалното допитване на „Алфа Рисърч“.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар