Износът на говеждо месо от Аржентина счупи 50-годишен рекорд

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Продажбите на прочутите аржентински пържоли и други продукти от говеждо месо в чужбина скочиха миналия месец, за да достигнат най-високото си ниво от над пет десетилетия, според официални данни, цитирани от Ройтерс и БТА.

Данните показват, че износът на говеждо месо е достигнал 82 548 метрични тона през февруари, най-големият месечен обем от 1967 г.

През първите два месеца на тази година доставките на говеждо също отбелязват рекорд за този период – 160 478 тона, след решението на правителството на десния президент либертарианец Хавиер Милей да прекрати експортните ограничения за някои разфасовки месо.

През януари и февруари над 75 на сто от продажбите на месо от страната в чужбина са били насочени към купувачи в Китай, следван от Европейския съюз и Израел.

Аржентина може да се похвали с един от най-добрите селскостопански сектори в света и е основен доставчик на зърнени храни, включително преработена соя и царевица, в допълнение към говеждото месо, въпреки че в миналото секторът бе притискан от ограничения на износа, предназначени да контролират цените на вътрешния пазар.

Аржентинците също са големи потребители на говеждо месо, като с особена популярност се ползват традиционните барбекюта “асадо”.

На фона на продължителния икономически спад, белязан от годишната инфлация, която в момента е над 270 процента, средното потребление на говеждо в страната обаче е спаднало до около 40 килограма на глава от населението през февруари – най-ниската цифра от средата на 2021 г., сочат официални данни.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар