Изобретенията са ключови за икономиката на бъдещето

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Всяка година в България се издават около 200 патента, като най-често става дума за машини и съоръжения. Голям интерес към патентоване има и в софтуерната индустрия. Здравната криза, която провокира бум на дигиталната трансформация в бизнес отношенията, се е оказала допълнителен катализатор за заявителска активност в областта на изкуствения интелект, каза проф. Владя Борисова, председател на Патентното ведомство на България.

Проф. Борисова припомни, че през 2023 г. Патентното ведомство предлага безвъзмездна помощ за малките и средните предприятия (МСП) за закрила на интелектуална собственост. Ваучерите ще покриват до 90 на сто от разходите, като максималната сума достига 1 500 евро. До края на март МСП могат да се включат и в конкурса на WIPO и да покажат значимостта на своята работа на световна сцена. Освен това на 1 юни тази година се очаква да стартира единният патент на ЕС. С единния патент предприятията, работещи на територията на Съюза ще могат да се възползват от по-широка и по-ефективна патентна защита на по-ниски цени, каза Борисова.  • На какви условия трябва да отговарят кандидатите за безвъзмездна помощ за закрила на интелектуална собственост?
  • Как ще се отрази на бизнеса единният патент на ЕС?
  • Подлежат ли на патентоване марки използвани само във виртуалното пространство?

Отговорите на проф. Владя Борисова гледайте в бизнес подкаста “Какво могат парите?” със Стефан Кунчев.


Последвайте ни в: Spotify – Google Podcasts – Anchor – Breaker – Pocket Casts – RadioPublic

Визитка:

Проф. д-р Владя Борисова е завършила УНСС, като има магистърски степени по икономика и по право. Председател на Патентното ведомство на България. Експерт към Световната организация за интелектуална собственост и вицепрезидент на една от работните групи към организацията. Консултант на Международната търговска камара. Директор на Институт по право, икономика и интелектуална собственост в СУ “Св. Климент Охридски”. Има дългогодишен опит във всички сфери на интелектуалната собственост – закрила и управление на интелектуалната собственост, водене на бизнес преговори, изготвяне на експертни мнения, становища и стратегически документи, разработване, управление и изпълнение на проекти по европейски програми.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар