Изораха плаж Смокиня до Созозпол! Концесионерът казва, че е, за да го почистят – Туризъм

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Няма унищожени дюни на плаж “Смокините” в Созопол, както разтревожено алармираха природозаюитници. Това каза пред Нова телевизия концесионерът Иван Алексиев.

“Преди самото почистване на пясъчната ивица повикахме оторизирана фирма по кадастър от Шумен, която постави колчета на 2,5 метра от началото на дюните. Реално разстоянието до тях е над 7 метра”, добави той. 

“Трите стари заведения са съборени и теренът е разчистен. На 13 март сме уведомили всички институции, че започваме да подравняваме и чистим плажа”, заяви Алексиев. Вече 16 години съм концесионер на плажа, добави той.

“Тази година морето беше много бурно, заведенията почти бяха паднали и взехме решение да ги премахнем, като евентуално построим на тяхно място нови със съответните разрешения”, изтъкна стопанинът на плажа. 

“След одобрението на скицата ще проведем разговори с инвеститорите и тогава ще знаем със сигурност дали ще има нови заведения. Всеки инвеститор е длъжен да ни представи архитектурен план на заведението, за ел. инсталация и за канализацията. Проектите ще внесем в общината и след като се получи разрешение за строеж, заведенията може да се изградят”, обясни той.

“Ще преместим и медицинския пункт, защото се оказа, че е на 1 квадратен метър в дюните. Имам предписание да се премести и в момента правим това”, заяви Иван Алексиев. 

“Под заведенията намерихме помийни ями, заровени някога и строителни материали. Това наложи подравняване. Печка от 70-те години, която тежи тон и половина, беше заровена тук. Вадили сме боклуци на метър и половина дълбочина под заведенията, които премахнахме”, каза още той. 

В очакване на летния сезон орем пясъка, за да сеем царевица, коментира един от хората подали сигнал в социалните мрежи. 

“Всяка година се разкопава плажът, не само на “Смокиня”, но и на други места. Преди години такова нещо нямаше – никой не правеше диги на плажа сутрин, никой не правеше и разкопаване през пролетта, за да се почиства или да се подравнява плажът. Като хора, които живеем на морето, това е нашата душа”, коментира пред бТВ Екатерина Капрова.

Аз милея за този плаж много повече от нея, каза пък Иван Алексиев. 

Взел съм го от наркоманско сборище и съм го превърнал в плаж, добави той.

“Концесионерът на плажа казва, че са махнали преместваемите обекти, но виждаме, че става въпрос за нарушение на дюните. За съжаление проблемът с тях по нашето Черноморие е хроничен. Непрекъснато сме свидетели на такива нарушения. Докато не се вземат всички мерки къде са реално дюните, няма да се реши този проблем”, коментира Радостина Ценова от “Българска фондация Биоразнобразие”.

На място все още се чакат служители на местната екоинспекция, за да направят оглед на терена.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар