Изписаха бебето на починалата родилка, близките не вярват във версията на лекарите

Изписаха бебето на починалата родилка, близките не вярват във версията на лекарите

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

За втора поредна вечер се проведе протест пред болницата в Горна Оряховица, в която 21-годишна Данислава Стоянова почина в резултат на усложнения след секцио, извършено в лечебното заведение. Близки и познати на починалата жена се събраха отново пред болницата. Те настояват някой да поеме отговорност за смъртта на жената. По случая тече разследване, както и няколко проверки, които все още не са приключили.

Данислава Стоянова почина няколко часа след раждането от усложнения. Бебето беше извадено здраво и днес беше изписано в добро общо състояние. Хората не приемат версията на лекарите, че младата жена е починала от рядък синдром. Съмненията им са, че лекарска грешка е причина за трагедията. Те настояват за независими проверки.Вчера Окръжната прокуратура във Велико Търново се самосезира по случая, вътрешна проверка тече и в горнооряховската болница. Предстои и медицински одит.


Близките са взели новороденото момченце около 13.30 часа, като са получили съвети и консултации от педиатър.

“Първите няколко часа след раждането бебето имаше трудна адаптация, тъй като бе с асфиксия – кислороден недостиг, затова и беше поставено няколко часа на кислород, но бързо я преодоля”, коментира д-р Илия Атанасов пред БНТ. Той допълни, че за петдневния престой в болницата на новороденото са правени три пъти изследвания, приемало е антибиотик, а близките са държани в течение през цялото време.

Лекарите твърдят, че Данислава Стоянова  е отключила ДИК синдром, в резултат на който е починала. Това е рядко, но изключително тежко и животозастрашаващо състояние, което може да се отключи и по време на раждане. В развитите държави обикновено подобен синдром развиват 3 на 10 000 родилки.

“Това означава една каскада от механизми на биохимично ниво, които водят до образуване на множество микро и макро тромби, които буквално запушват и задръстват цялата съдова мрежа в организма”, каза д-р Гергана Коларова, изпълнителен директор на ПСАГБАЛ “Света София”, пред БНТ.

Синдромът протича в няколко фази, може да бъде констатиран с кръвни изследвания и е изключително важно да се действа бързо, за да бъде спасен пациентът.

“Тази здрава, права жена влиза в болницата бременна, която вече самата бременност може да доведе до всички тези усложнения, които в хода на раждането да стартират един ДИК синдром. И тук вече е изключително трудната преценка да се хванат симптомите на ДИК-а. Една коректно направена клинично-лабаротарни изследвания дават информация на каква фаза сме от евентуално настъпване на ДИК и това времето, което ние използваме, за да се намесим, да го предотвратим, ако можем разбира се”, каза д-р Гергана Коларова.

До дни се очакват резултатите от аутопсията на родилката, но те едва ли ще бъдат оповестени веднага, тъй като са част от материалите по разследването на този трагичен инцидент.

 

Източник: dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар