Изправиха ли хусите Европа пред енергийна несигурност? КАРТА

Изправиха ли хусите Европа пред енергийна несигурност? КАРТА

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Американските и британските бомбардировки срещу подкрепяните от Иран хуси в Йемен бележат значително изостряне на кризата в Близкия изток. Това се случва в момент, в който регионът вече се сблъсква с повишено напрежение поради тримесечната война между Израел и Хамас в Газа, което предполага придвижване към по-мащабен регионален конфликт, пише ZeroHedge.

Прекъсването на корабоплаването в Червено море поставя под заплаха световната търговия, след като големи превозвачи, като Maersk и други, пренасочиха корабите си към нос Добра надежда /Африка/ вследствие на серия от нападения с дронове и ракети срещу търговски кораби от страна на бунтовниците хуси. Атаките и произтичащите от тях смущения във веригата на доставки принудиха САЩ и съюзниците им миналата седмица да започнат бомбардировки срещу хусите.

С оглед на това, че военноморските сили на САЩ и Обединеното кралство в Червено море препоръчват на търговските кораби да избягват района, още един от най-големите превозвачи се отказва от критично важния воден път: Според Ройтерс това е вторият по големина износител на втечнен природен газ в света – QatarEnergy.

Данните на LSEG за проследяване на кораби показват, че катарските кораби Ал Гария, Ал Хувайла и Ал Нуаман са натоварили втечнен природен газ в Рас Лафан и са се насочили към Суецкия канал, преди да спрат в Оман на 14 януари. Корабът Ал Рекаят, който плаваше обратно към Катар, спря по пътя си на 13 януари в Червено море, пише Ройтерс.

„Паузата е, за да получим съвет за сигурност. Ако преминаването (през) Червено море остане опасно, ще минем през Носа (Добра надежда бел.ред. )“, казва източник пред Ройтерс по отношение на QatarEnergy.

Катар е вторият основен доставчик на втечнен природен газ за Европа след САЩ и прекъсвания в доставките или поне забавянията, дължащи се на усилията за пренасочване около нос Добра надежда, могат да застрашат енергийната сигурност на континента, отбелязва ZeroHedge.

Добрата новина засега е, че запасите от природен газ в Европа са около 79,74%, което е доста над средното за последните десет години поради топлото начало на зимата в Северното полукълбо. Какво ще стане обаче, ако студеното време се задържи…?

Цените на европейския газ на холандския хъб TTF се понижиха с 8,5% под 30 евро за мегаватчас (MWh) поради по-ниското търсене вследствие на опасенията за доставките.

Възможните забавяния или прекъсвания на доставките на втечнен природен газ от Катар не предизвикват безпокойство у европейските търговци (поне засега), завършва материалът на ZeroHedge.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: informiran.net и се абонирайте за нас в Facebook: . .


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар