Изправиха пред съда руски театралки, обвинени, че с пиесата си оправдават тероризма

Изправиха пред съда руски театралки, обвинени, че с пиесата си оправдават тероризма

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В Русия театрална режисьорка и драматуржка бяха изправени пред съд по обвинения, че в своя пиеса оправдават тероризма, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Театралната режисьорка Женя Беркович и драматуржката Светлана Петричук са в затвора вече година. Властите твърдят, че пиесата им “Финист – ясен сокол”, която разказва за жени, запознали се в социалните мрежи с ислямисти, оправдава тероризма. В Русия оправдаването на тероризма е престъпление. Беркович и Петричук отхвърлят обвиненията, които са им повдигнати.

Беркович заяви вчера пред съда, че е поставила пиесата, за да предотврати тероризма, а Петричук повтори думите ѝ, като каза, че я е написала, за да предотврати събития като тези, описани в пиесата.

Адвокатите на обвиняемите изтъкнаха, че пиесата е била подкрепена от руското министерство на културата и е получила наградата “Златна маска” – най-престижната театрална награда в Русия. През 2019 г. пиесата е била прочетена на затворнички в женски затвор в Сибир, а руската държавна служба за изпълнение на наказанията я е похвалила на своя уебсайт, отбеляза адвокатът на Петричук.

Делото срещу Беркович и Петричук предизвиква възмущение в Русия. Отворено писмо в подкрепа на Беркович и Петричук бе подписано от над 16 000 души.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар