Изпреварващ ход: Петър Илиев депозирал една заплата и напуснал СУ преди да бъде уволнен

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Проф. Герджиков е една добра кандидатура за президент. Той е много сериозен преподавател, академичен човек, солиден учен, диалогичен във всички свои превъплъщения през годините“. Това заяви в студиото на „Лице в лице“ по bTV проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет в СУ „Св. Климент Охридски“.

„С кандидатурата му ще се получи истинска кандидатпрезидентска надпревара.Много е важно да се опитаме да отделим парламентарните от президентскитеизбори и да няма „партийно запалянковско нахъсване“ тогава, когато избирамепрезидент. Проф. Герджиков може да даде такъв тон“, добави той.

По думите на Вълчев през последните години, „тук и ГЕРБ имат вина, се научихме никой от управляващото общество да не казва „извинявайте“. Това е най-елементарното и естествено нещо“, коментира той по случая с канадското гражданство на Кирил Петков. „Уважението към правилата е важно“, добави той.

Казусът с Петър Илиев

„Миналият понеделник етичната комисия на Софийския университет излезе със становище, което доста подробно проследява какви са съответствията между един дисертационен труд на един наш колега и книгата на друг наш колега. Докладът е публикуван и представен на ректора, като той ми изпрати искане и по силата на наредба, според която, когато са налице данни за плагиатство, ние не сме установили данни за плагиатство в дълбочина, но има такива данни. Съответно факултетен съвет от трима души прави втора проверка и на базата на тяхното становище се предлага на ректора дали да бъде прекратено трудовото правоотношение на нашия колега“, обясни подробно процедурата Вълчев.

В петък обаче Петър Илиев е депозирал заявление за прекратяване на своето трудово правоотношение със Софийския университет. Не е изработил едномесечното си предизвестие и е депозирал една заплата.

„В съвременния свят всеки един пишеш човек трябва да бъде много внимателен, когато представя своите произведения и да бъде много коректен, защото много лесно се установяват подобни неща“, коментира той.

Илиев беше главен асистент и част от катедрата по Конституционноправни науки в Юридическия факултет. Само преди дни Етичната комисия на университета излезе със заключение, че той е плагиатствал от колегата си в катедрата доц. Наталия Киселова. Бяха открити десетки страници със съвпадения между негова книга и дисертацията на Киселова. При установено плагиатство ректорът е длъжен да освободи преподавателя.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар