Израелската армия разчисти Джабалия и се оттегли

Израелската армия разчисти Джабалия и се оттегли

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Снимка: AP/БТА

Израелската армия разчисти Джабалия и се оттегли

В северния град от ивицата Газа израелските войски са ликвидирали стотици екстремисти в близък бой и са разкрили големи складове с оръжия и са унищожили ракетни установки, готови за употреба

Израелските въоръжени сили са прекратили операциите в град Джабалия в северната част на ивицата Газа след дни на интензивни боеве и над 200 въздушни удара, докато същевременно продължават да напредват в град Рафах в южната част на анклава, определян от тях като последната голяма твърдина на палестинското екстремистко движение “Хамас”, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Израелските въоръжени сили съобщиха, че са намерили в центъра на Рафах хранилища с ракетни установки и друго въоръжение, както и тунели на “Хамас”, докато продължават настъплението срещу бойците на групировката.

Същевременно израелските сили съобщиха, че след повече от две седмици ожесточени боеве в Джабалия са успели да изпълнят операцията и са се оттеглили, за да се подготвят за действия в други части на Газа.

По време на операцията войските са открили телата на седем от 250-те заложници, които екстремистите от “Хамас” отвлякоха при нападението си срещу Израел от 7 октомври миналата година, когато според израелските данни убиха около 1200 души.

Израел не е съгласен да прекрати бойните действия, ако потенциалното споразумение не включва завръщането на оцелелите заложници, заяви днес високопоставен представител на израелските сили за сигурност. Вчера “Хамас” заяви, че е готов за споразумение, включващо размяната на заложниците срещу палестински затворници, държани в Израел.

В Джабалия, населен с бежанци от войната през 1948 г. при основаването на Израел и техните потомци, “Хамас” превърна “цивилната зона в укрепен боен комплекс”, се казва в изявление на израелските военни.

В него се казва, че израелските войски са ликвидирали стотици екстремисти в близък бой и са заловили големи складове с оръжия и са унищожили ракетни установки, готови за употреба.

Израел обвини “Хамас”, че с умишленото разполагане на бойци в жилищни райони е довел до големия брой цивилни жертви във войната. “Хамас” отрече да е използвал цивилните като жив щит за бойците си.

Интензивните боеве за Джабалия се водеха седмици, което подчертава трудностите на Израел да унищожи частите на “Хамас.”

 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар