Израел започна да прехваща ирански дронове над Йордания и Сирия. Техеран заплаши и тях

Израел започна да прехваща ирански дронове над Йордания и Сирия. Техеран заплаши и тях

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Телевизионният канал 12 предаде, без цитира източници, че Израел е започнал да прехваща ирански дронове над Сирия и Йордания, съобщи “Таймс ъв Израел”.

Това израелската армия прави благодарение на въздушен чадър, създаден от САЩ в сътрудничество със съюзници от региона.

Сирия междувременно постави в повишена готовност своите произведени в Русия системи за отбрана земя-въздух “Панцир” около столицата Дамаск и основните бази в случай на израелски удар, твърдят източници от армията, написа “Таймс ъв Израел”.

Според източниците, очаква се Израел да отмъсти, като стреля по армейски бази и съоръжения, където са базирани проирански милиции, след като Техеран съобщи, че са изстреляни десетки дронове и ракети срещу конкретни цели в Израел.

Йорданската противовъздушна отбрана междувременно обяви, че е готова да прехваща и сваля ирански дронове или други летателни апарати, които нарушават въздушното ѝ пространство. Това съобщиха двама регионални източници от областта на сигурността, цитирани от Ройтерс и БТА.

Източниците заявиха, че армията също е в състояние на повишена готовност, а радарните системи следят дейността на дроновете.

Държавни медии съобщават, че Йордания е обявила извънредно положение на фона на заплахата от иранско нападение срещу Израел.

По-късно правителствен говорител отрече Йордания да е въвела извънредно положение, съобщи “Таймс ъв Израел” по информация на Ройтерс. “Няма причина за безпокойство сред гражданите.”

Правителството ще предприеме законови мерки срещу всяко издание, което разпространява слухове или непроверени твърдения, заяви говорителят.

Ливан, който също като Йордания граничи с Израел, обяви, че затваря въздушното си пространство след иранското нападение, съобщи АФП.

Междувременно министърът на отбраната на Иран излезе с изявление, в което предупреждава съседните страни, че всяка от тях, която отвори въздушното си пространство за Израел, за да прехване дроновете, ще бъде атакувана.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар