Израел проведе първа военна битка в Космоса

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Израелските военновъздушни сили са използвали системата за противовъздушна отбрана “Стрела 3”, за да прехванат ракета, изстреляна от хусите в Йемен, съобщава “Йерусалим пост”. Според изданието това е първият случай във военното изкуство на битка извън земната атмосфера.

“Стрела 3” е усъвършенствана система за противовъздушна отбрана за прехващане на балистични ракети в Космоса, разработена от водещата отбранителна фирма Israel Aerospace Industries. През август Израел обяви, че ще продаде системата на Германия за 14 млрд. шекела (бел.ред. – 3,4 млрд. евро), което е най-голямата отбранителна сделка в историята на еврейската държава. Като причина за решението да плати значителната сума Германия посочва нахлуването на Русия в Украйна.Системата “Стрела 3” не използва експлозиви, а разчита изцяло на щети, нанесени чрез прехващане. Това я различава от “Стрела” 2, носеща бойна глава, която унищожава ракетата с експлозивен заряд.


Системата “Стрела” е най-високото ниво на противовъздушната отбрана на Израел, като отбранителната система на страната не разполага с по-добро средство за прехващане на ракети с голям обсег. За среден обсег използва системата “Прашката на Дейвид”, подобна на американската “Пейтриът”, с която Израел също разполага. “Прашката на Дейвид” е произведена от израелската Rafael Advanced Defence Systems, като е разработена съвместно със САЩ и е продадена на Финландия.

По-ниското ниво на противовъздушната отбрана е по-известната система Iron Dome (Железния купол), която е прехванала около 2000 от 9500 хиляди ракети, изстреляни от “Хамас” след избухването на войната на 7 октомври.

Тези три системи, които заедно представляват десетилетия усилия на Израел за противовъздушна отбрана, са интегрирани, така че израелските отбранителни сили да могат да изберат подходящата система веднага щом бъде открита заплаха. Обикновено заплахите от Хамас в Газа са предотвратявани от Железния купол. Подкрепяните от Иран хуси в Йемен обаче представляват по-голямо предизвикателство с арсенал от балистични и крилати ракети с голям обсег.

През 2021 г. Израел и САЩ започнаха разработването на още по-новото поколемие на системата – “Стрела 4”.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар