Изследване: Децата имат продължителни симптоми на COVID, но боледуват леко – Здраве

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Едно от седем деца може да има симтоми, свързани с новия коронаиврус месеци след положителния тест, твърдят авторите на английско изследване, цитирани от Ройтерс.

Децата рядко боледуват тежко от COVID-19, но могат да имат продължителни симптоми. Изследването на Лондонския университетски колеж и Националната здравна служба на Англия е едно от най-големите на тема колко разпространен е дългият COVID сред подрастващите.
Специалистите установиха, че децата на 11 до 17 години, дали положителен резултат на тест за коронавирус, два пъти по-често съобщават за три или повече симптома след 15 седмици, в сравнение с далите отрицателен резултат.

В изследването са включени 3065 деца от тази възрастова група с положителен резултат от PCR тест от януари до март и контролна група от 3739 деца на 11 до 17 години с отрицателен тест от същия период. Сред децата с положителен тест 14 процента са съобщили за три или повече симптома като необичайна умора или главоболие след 15 седмици, в сравнение със 7 процента в контролната група.

Данните показват, че макар и 2 000 тийнейджъри да са имали по няколко симптома, свързани с COVID, след 15 седмици случаите на продължително боледуване са по-малко, отколкото са били опасенията миналата година.

 

Източник: БТА

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар