Изтича срокът на милиони лични документи. Подавайте заявление отсега

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

2 249 711 лични документи на български граждани изтичат следващата година, от които 996 257 лични карти, 630 666 паспорта и 622 хиляди свидетелства за управление на моторно превозно средство..

МВР пусна справки как да си подмените документите, за да не чакате с часове пред гишетата.

Дирекция „Български документи за самоличност“ (БДС) въвежда следните промени в организацията на работа:

Всички, които са с постоянен адрес към съответната областна дирекция, могат да подават заявления за нови  документи за самоличност във всяко едно от звената „Български документи за самоличност“ на територията на дирекцията. Това важи и за жителите на столицата с постоянен адрес в града – заявления за документи може да се подават във всяко районно управление на СДВР.

В рамките на работното време на съответните звена гражданите могат да направят избор на по-удобно или предпочитано от тях звено, различно от това по постоянния им адрес. Съответно готовите документи се получават в същото звено, където е подадено заявлението.

Хората, които притежават валиден електронен подпис, могат да ползват и услугата издаване на лична карта и/или паспорт чрез електронните административни услуги и да ги подадат онлайн на адрес:

https//e-uslugi.mvr.bg

По електронен път може да се подаде още заявление за подмяна на повредено, унищожено, изгубено или откраднато Свидетелство за управление на МПС (шофьорска книжка) с ново свидетелство със същата валидност.

МВР напомня още:

∙ Крайният срок за подаване на заявление за подновяване на лична карта е 30 (тридесет) дни, след датата на изтичане на валидността на личната карта. Можете да подадете заявление за подмяна и преди да е изтекъл срокът на валидност.

∙ Родители на дете, навършило 14 г., са задължени в 30 (тридесет) дневен срок от навършване на възрастта, да подадат заявление за издаване на лична карта. Заявлението се подава в присъствие на детето и на един от родителите.

∙ При неспазване на срока за издаване на лична карта или подмяна на вече издадена, но с изтекъл срок на валидност, се налага глоба в размер от 20 до 150 лева. Санкцията е валидна и за родител, който не е направил необходимото да издаде лична карта на детето си.

∙ При неспазване на тримесечния срок за връщане на паспорт или заместващ го документ, след изтичане на неговата валидност се налага глоба в размер от 20 до 150 лева. Санкцията е валидна и за родител.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар