Източват еврофонд с фалшиви договори

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Подготвя се подмяна на класирането на проектите, получени по първия прием на схемата Насърчаване на предприемачеството, която се финансира със 70 млн. лв. от Оперативна програма Иновации и Конкурентоспособност“, разкри сайтът sofia.media преди ден.

„Каква е предисторията: В началото на юли 2018 г.  е отворена за кандидатстване схема за финансиране на нови компании.

Основната цел на схемата е да предостави безвъзмездни средства за създаване и развитие на нови предприятия в приоритетни сектори на Националната стратегия за насърчаване на малките и средните предприятия 2014-2020 г. и специфични сфери, свързани с преодоляването на европейски и регионални предизвикателства.
За да бъдат класирани обаче, новите фирми е трябвало да привлекат в екипите си предприемач с повече от 3 г. опит и поне бакалавърска степен в областта на предприемаческата идея, както и служители със сходен общ опит – повече от 7 г. и подходяща магистърска степен на висшето си образование. Образованието и опитът на предприемачът и неговия екип съгласно критериите за оценка носят 26 точки от общо 85 точки, като от тях 16 точки са само за опита. Тоест, без тях не става!

Няма и седмица след скандалите, разтърсили НОИ в Силистра за признаването на трудов стаж на хора без това право срещу 10 000 лв., Министерството на икономиката ще ги надмине като признае фиктивни или фалшиви граждански договори, „доказващи“ години професионален стаж с фиктивно възнаграждение от по 50-100 лв. на година.
Въпросът е срещу какво?

Очевидно по същия начин отделите за подбор на човешки ресурси в държавната администрация признават професионалния стаж и затова няма защо да се учудваме от постоянно изникващите калинки.

Но реалният проблем е, че голям брой фирми са положили огромни усилия да привлекат в екипите си опитни професионалисти не с 3 г. опит, а с по 10-15 г. и повече, и да предложат качествени идеи за устойчив растеж на тези нови дружества, но те ще бъдат изместени от фиктивни компании, с фиктивни собственици с фиктивен опит и с фиктивни проекти.

Кое ни навежда към такива заключения?

Отговорът е прост. Когато се привличат доказани професионалисти, те знаят цената на техните усилия и следователно ще изискват високо възнаграждение, което прави проектите реални с реална работа и реални разходи. А когато се назначават фиктивни лица с фиктивен опит, същите спокойно биха предоставили дебитните си карти докато съответните оценители получат своята отплата за високата оценка.

Защо смятаме, че проектите ще са фиктивни ли? Защото практиката показва, че когато някой си служи с фиктивни документи при кандидатстване, изпълнението на проекта също е фиктивно.

А ние ще продължим да очакваме, че с тези публични средства ще се подкрепя създаването на устойчиви компании, които ще станат част от гръбнака на бъдещата ни икономика, които ще водят до растеж, по-висока конкурентоспособност и качествени работни места. Дали?”, завършва sofia.media.

19min.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар