Източник от НАТО: Столтенберг ще иска от съюзниците помощ за Киев от €40 млрд. годишно

Източник от НАТО: Столтенберг ще иска от съюзниците помощ за Киев от €40 млрд. годишно

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще поиска от съюзниците си да обещаят минимум 40 млрд. евро годишно за финансиране на военна помощ за Украйна, съобщи на Ройтерс източник от алианса.

“Трябва да поддържаме сегашното ниво на подкрепа като минимум, за да осигурим предвидимост, от която Украйна се нуждае, за толкова дълго време, колкото е необходимо”, заяви източникът от НАТО, цитиран от БТА.

И добави, че съюзниците предоставят около 40 млрд. евро годишно, откакто Русия предприе пълномащабното нахлуване в Украйна през 2022 г.

Външните министри на НАТО се събират довечера за двудневна среща в Прага и се очаква да обсъдят предложението на Столтенберг утре на работно заседание.

Междувременно министърът на отбраната на Германия Борис Писториус обяви нов оръжеен пакет на стойност 500 млн. евро в подкрепа на Украйна по време на посещение в пристанищния град Одеса, предаде ДПА.

Той се срещна с украинския министър на отбраната Рустем Умеров, за да обсъдят военните нужди на Киев.

“Ние ще продължим да ви подкрепяме в тази отбранителна кампания”, заяви Писториус на срещата с Умеров в Одеса, добавя БТА.

Писториус добави, че някои от оръжията вече са напът да бъдат доставени.

Пакетът съдържа голям брой ракети за системите за противовъздушна отбрана със среден обсег на действие “ИРИС-Т СЛМ”(IRIS-T SLM) и по-малък брой ракети СЛС (SLS) с по-малък обсег на действие.

Той включва и дронове за разузнаване и водене на бойни действия в Черно море, както и спешно необходими резервни части, като например резервни цеви за артилерийските системи, доставени от Германия, и резервни двигатели за танкове “Леопард”.

Ще бъдат предоставени и един милион боеприпаси за малокалибрени оръжия.

Подробностите за посещението на германския министър бяха запазени в тайна преди пристигането му от съображения за сигурност.

Посещението идва на фона на напредъка на руските сили в някои части на Украйна и на тежките руски въздушни удари по украински градове,посочва ДПА.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар