Източният сектор на Античния стадион на Филипопол отваря врати

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Източният сектор на Античния стадион на Филипопол, който се намира под магазин на дрехи на Главната улица в Пловдив, отваря врати за посетители в Световния ден на туризма – 27 септември, съобщиха от пресцентъра на общината. Символично лентата на най-новата туристическа атракция – археологическите находки на територията на групов паметник на културата „Историческа зона Филипопол-Тримонциум-Пловдив“, ще пререже кметът на града Здравко Димитров.

С отварянето на обекта туристите ще имат възможност да видят всички разкрити части от Римския стадион – на пл. Римски стадион, археологията под „Екселсиор“ и най-новата – под магазина H&M.

В първите минути след отваряне на археологията гид на посетителите ще бъде археологът-проучвател на обекта Мая Мартинова-Кютова. Обектът е включен в пакета за туристически обиколки, който Община Пловдив предлага, а стопанисването му е възложено на ОИ „Старинен Пловдив“. Посещението ще става с билет на цена 5 лева.

Фирма „СС Пропърти“ ООД е инвестирала в реставрацията и консервацията на археологическия обект 2,5 милиона лева при извършване на ремонта на сградата. Концепцията за изграждане на обекта е авторска разработка на българския екип и е споделена от австрийските инвеститори – собственици. Сградата бе отличена в Националния конкурс „Сграда на годината“.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар