Изтрещяване! ГЕРБ навръха 24-май: Върнахме младите в България. Заплатите скочиха с

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова разкри в БТВ, че IT специалистите в България получават най-високи заплати и направи съпоставка с месечните възнаграждения на техните колеги в Англия и Германия.

Според Русинова един млад човек, който е завършил IT образование или в сферата на финансите, може да има много добро кариерно развитие в България.

Ето по-важното от това, което каза Зорница Русинова:

„В България средната заплата сега е 1165 лева, във Великобритания е 5051 лева, а в Германия – 9466 лева. У нас обаче средната заплата е с най-бърз темп на нарастване, като в София стига до 1600 лева, а на други места – 1200.

Един IT специалист у нас взема 3500 лева, а нето – 2330. Във Великобритания заплатата е 9766/7151 лева, а в Германия – 8018/4899 лева.

Тук обаче трябва да имаме предвид, че в България данъците са най-ниски, плоският данък е 10 %.

Докато в Германия при по-високо възнаграждение, данъците са 30-42 %. По-високи са и осигуровките. Другата разлика между България и останалите членки на ЕС, е вноската, която работникът трябва да плати в осигурителната система. Тя е доста по-ниска – 12-13 %. За справка в Германия е 15 %.

Различно е и качеството на живот, цените за наеми, жилища, разходи за ипотечни кредити, цени за детски градини. Метрото в София например е най-евтино в Европа, под 1 евро.

Имаме програма, според която един млад човмек, който е завършил IТ образование или в сферата на финансите, това са секторите в момента с най-бърз темп на нарастване на заплатите, може да има много добро кариерно развитие в България, не само защото у нас много бързо се минава през кариерната стълбица.

Всеки един млад човек, който е завършил високо и качестевено образование, е добре дошъл във всяка една фирма.

През миналата и по-миналата година се наблюдава почти изравняване на българите, които са излезли от страната и са се завърнали в нея. През миналата година от около 30 000 завърнали се българи, 16 000 са студенти, които са завършили.”

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар