Изчислиха колко струва Големият бариерен риф (СНИМКИ/ВИДЕО) – Зелен свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Екосистема, икономически катализатор и световно богатство – това е Големият бариерен риф в Австралия. Нетната стойност на природната даденост на южния континент бе оценена на 56 млрд. долара или 12 пъти повече от стойността на известната опера в Сидни. Това показват данните от доклад на компания “Дилойт Аксес Икономикс”, който бе издаден, за да подчертае икономическата, социалната и туристическа важност на обекта, предаде бТВ.

Забележителната местност на австралийското крайбрежие допринася на икономиката на страната с 6,4 млрд. долара годишно. Освен това поддържането на екосистемата, а и на туристическите развлечения, подсигурява над 64 000 работни места.

Това са само някои от причините, заради които опазването на рифа е от първостепенна важност.

Изчислиха колко струва Големият бариерен риф (СНИМКИ/ВИДЕО)БТВ

Природната ценност на Австралия страда през последните години от избелване на типичния коралов цвят. Причина за това е покачване на температурата на морската вода, замърсяване или свръхулов.

Климатичните промени носят сериозна заплаха за измененията на цялостната структура на местността.

Докладът е иницииран от Фондация “Големият бариерен риф”, която се грижи за опазването на иконата, защитена от списъка на Световното наследство.

Изчислиха колко струва Големият бариерен риф (СНИМКИ/ВИДЕО)БТВ

Туризмът носи най-голям принос за стойността на световната природна ценност – 29 млрд. долара. Само водолазите допринасят с 3,2 млрд. долара от приходите.

Рифът има и маркетингов аспект, знаковият му статут прави индиректна реклама на страната. 23,8 млрд. долара е рекламната стойност на националното богатство.

Изчислиха колко струва Големият бариерен риф (СНИМКИ/ВИДЕО)БТВ

Данните от доклада, който определя австралийския бряг като “незаменим световен трезор” са резултат на шестмесечно изследване на научни и икономически източници. Проведено е и проучване сред 1500 души от 11 страни.

Целта е да се привлече внимание към опазването на природната даденост. Това е най-скъпо оцененият обект в света. Според ООН, ако не се намалят емисиите от парниковия ефект, световното богатство може да изчезне до края на века.

Световни лидери ще се срещнат в Полша следващата седмица, за да обсъдят мерки за опазване на най-скъпоценното световно крайбрежие.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар